X

MiPi priporoča

Odličen način, kako najstnikom pokazati, da podobe na zaslonih ne zrcalijo realnosti

Odličen način, kako najstnikom pokazati, da podobe na zaslonih ne zrcalijo realnosti

Naš partner Kinodvor priporoča ogled švedskega dokumentarca In kralj reče, kako fantastičen stroj, ki je opremljen s starostno oznako +13. Veliko koristnih nasvetov in iztočnic za pogovor z vašim najstnikom oziroma najstnico boste našli tudi v pedagoškem gradivu, ki pospremi filmsko vsebino. Film je občasno dostopen v rednem sporedu Kinodvora, po spletu pa lahko pobrskate tudi za morebitnimi...
MOST – Varna raba interneta in naprav

MOST – Varna raba interneta in naprav

Spletni tečaj MOST-V obravnava tematiko spletne varnosti in varne uporabe IKT. Udeleženci bodo s pomočjo gradiv in videoposnetkov spoznali, kje se skrivajo na nevarnosti na spletu, kako poskrbeti za svojo zasebnost pri uporabi različnih storitev ter kaj lahko storimo za okolje in naše zdravje. Po zaključku tečaja bodo izvedene tudi brezplačne delavnice v živo, ki so pogoj za...
 

Kinodvor – kakovostne vsebine za prvim uličnim ovinkom in le klik od tvojega zaslona

Na spletni strani Kinodvora lahko otroci, najstniki, starši in učitelji najdete veliko koristnih filmsko-vzgojnih gradiv za kakovostno preživljanje časa. Knjižna zbirka Kinobalon vsebuje veliko vsebin, ob katerih se lahko zabavate in odkrivate svet ter se pri tem o njem naučite tudi veliko novega. Njeni ustvarjalci želijo na tak način približati vsebino filmov in njihov nastanek. Ob igri in branju bodo filmski junaki postali vaši prijatelji, ob njih pa boste lahko bolje spoznali tudi sami sebe. Knjižice so brezplačne, dostopne na spletu, otroci jih prejmejo ob ogledu izbranega filma.

K posameznim filmom za otroke in mlade so pripravljena tudi gradiva v pomoč pedagogom in staršem pri pripravi na ogled filma in navdih za dejavnosti in pogovore po ogledu. Pedagoška gradiva vsebujejo več podatkov o filmu in ustvarjalcih, zanimivosti o nastanku, osvetljujejo teme, ki jih film obravnava, ter ponujajo izhodišča za pogovore, delavnice in ustvarjanje. Gradiva so skrbno izbrana in pripravljena v sodelovanju s producenti, distributerji in strokovnjaki.

Ogled: https://www.kinodvor.org/gradivo-za-ucitelje-in-starse/, https://www.kinodvor.org/gradivo-za-ucitelje-in-starse/?show_as_booklet=true


 

Reci ne spletnemu nasilju

Preberi in pomagaj, če si bil priča izključevanju na spletu, lažnim profilom ali katerikoli obliki spletnega nasilja.

Ogled: SAFE.si


 

Aplikacija Živ Žav – varno otroško igrišče za predšolske in šolske otroke do osmega leta starosti

Digitalna aplikacija javnega servisa RTV Slovenija, Živ žav, otrokom ponuja kakovostne avdiovizualne in druge vsebine, primerne njihovi starosti, ob katerih se otroci tako zabavajo kot izobražujejo. Med brskanjem za vsebinami pa ne morejo zaiti na druge spletne strani in storitve s potencialno neprimernimi vsebinami zanje. Poleg tega ob uporabi storitve ne bodo izpostavljeni oglaševalskim sporočilom, saj storitev ne vsebuje predvajanja oglasnih vsebin. Ker je lahko otrokova zabava prek zaslona tudi zabavna in poučna.

V mesecu varne uporabe interneta se RTV pridržuje akciji s številnimi vsebinami, ki so na voljo staršem in mentorjem.

Ogled: https://ziv-zav.rtvslo.si/


 

Posvet ADS: Pogovorimo se o umetni inteligenci v izobraževanju odraslih

Andragoško društvo Slovenije je pred časom organiziralo posvet z naslovom Pogovorimo se o umetni inteligenci v izobraževanju odraslih. Na dogodku je sodelovalo veliko različnih strokovnjakov, ki so z mnogoterih vidikov osvetlili vlogo in pomen uporabe umetne inteligence v izobraževalnih procesih za odrasle. Pri tem so vseskozi osvetljevali tudi zelo praktične vidike njene uporabe v najširšem javnem interesu – kako ta vseprisotna tehnologija že in bo v prihodnosti še bolj zaznamovala življenje človeka. Umetna inteligenca je že dolgo med nami, medtem ko se je o njej prav zares začelo govoriti z vznikom široko dostopnih jezikovnih modelov, kot je ChatGPT. Ključno je zavedanje, da se umetna inteligenca uči na omejenih podatkih in časovno ter interesno kontaminiranih vrednotah, zaradi česar lahko hitro postane predmet zlorabe, ko zaide v roke parcialnih interesov. Da ne bi orodje umetne inteligence postal človek, je nujno preprečiti možnosti njene zlorabe in zagotoviti okolje, v katerem bodo njeni modeli delovali v najširšo družbeno korist. O tem, zakaj umetna inteligenca ne sme postati tudi orodje za dodatno razslojevanje družbe ter zakaj njena uporaba še posebej zahteva izobraženega in kritičnega uporabnika v posnetkih in pripetih gradivih s posveta.

Ogled: Andragoško društvo Slovenije


 

Digitalna Slovenija

V poplavi lažnih in zavajajočih novic je ključno prepoznavanje kredibilnih medijev, informacij in zgodb, in če se ob nenavadni novici vprašate, ali ni preveč neverjetna, da bi lahko bila resnična, potem ste medijsko pismena oseba.  Težave s prepoznavanjem zavajajočih medijskih informacij ima že velik del odrasle populacije, kako premostiti vrzel v medijski nepismenosti in mlade usmeriti na pot, da postanejo odgovorni uporabniki medijev, pa Zarji in Alešu v novi epizodi podkasta pomaga odgovoriti Sonja Merljak Zdovc, ustanoviteljica in urednica otroškega portala za medijsko pismenost Časoris, mednarodno nagrajenega brezplačnega spletnega časopisa za otroke.

Ogled: Časoris


 

Elon Musk buri duhove na Twitterju

Ko je Twitter kupil eden najbogatejših Zemljanov, se je vse spremenilo. Odpustil je na tisoče uslužbencev, uporabnike, ki so jim zamrznili račune, ker so kršili pravila, je sprejel nazaj. Dokumentarni film kaže, kako novi lastnik spreminja eno največjih družbenih omrežij. Ljudje, ki poznajo Twitter od znotraj, pripovedujejo, kako se na platformi spet bohotita nestrpnost in sovraštvo do žensk.

Ogled: RTV 4D


 

Lovci na spletne prevare

Prebivalci angleško govorečih držav so pogosto tarča lažnih klicev tehnične pomoči, ki večinoma izvirajo iz Indije. Tam delujejo številni prevarantski klicni centri, katerih lastniki z dovršenimi metodami služijo milijone z goljufanjem nevednih uporabnikov. Organi pregona imajo zaradi birokracije pogosto zvezane roke, zato so se na spletu pojavili tako imenovani lovci na prevare, ki so sleparjem velik trn v peti.

Ogled: RTV 4D