X

Teme

Varnost na internetu

Zavedanje uporabnikov o varnosti osebnih podatkov pri uporabi interneta

Zavedanje uporabnikov o varnosti osebnih podatkov pri uporabi interneta

V zvezi z varnostjo osebnih podatkov pri uporabi interneta se težave pojavijo predvsem pri njihovem deljenju na internetu, ki je nepogrešljivo orodje za pridobivanje in uporabo ogromne količine podatkov, ki so nam na voljo, hkrati pa njihovo deljenje na spletu predstavlja veliko tveganje, saj so večkrat ukradeni in uporabljeni proti volji uporabnika, česar se ta niti ne zaveda. Najbolj izpostavljena ter ranljiva skupina so otroci, ki se prvič ter posledično brez izkušenj znajdejo na internetu. Pogostost kraje in nezakonite uporabe osebnih podatkov posameznika se sicer zmanjšuje, še vedno pa predstavlja velik svetovni problem. Zakonodaja to področje ureja ter opredeljuje, kaj predstavlja legitimno zahtevo po podatkih in kaj nezakonito poseganje v posameznikovo zasebnost.

Na spodnji povezavi boste našli predstavitev področja varstva podatkov in možne kršitve oziroma zlorabe varnosti na internetu ter podrobnejšo opredelitev najpogostejših nevarnosti, na katere lahko naleti posameznik, in možnih vrst zaščite ter načinov varovanja osebnih podatkov.

Delež uporabnikov, ki se niti malo ne zavedajo nevarnosti na internetu, je relativno majhen, uporabniki pa so pri posredovanju svojih najbolj osebnih podatkov, kot so gesla in podatki o bančnih računih, izjemno previdni in nezaupljivi. To lahko pripišemo temu, da se Slovenija ter EU zavzemata za izobraževanje in splošno ozaveščanje uporabnikov interneta o tovrstnih tveganjih.

Vir: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=103547


Nazaj na vse novice