X

Teme

Varnost na internetu

Ponovno povečan pojav spletnih goljufij

Policija ugotavlja, da so slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov. Gre za tako imenovane direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu družb pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini.

V tovrstnih goljufijah storilci preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo.

V sporočilu se predstavijo kot direktor družbe, pri čemer prejemnika skušajo prepričati, da opravi nakazilo denarja na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

Imetniki bančnih računov so t .i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, po navadi z nakazilom preko plačilnega sistema Western Union, znesek prenakažejo goljufom, določen del zneska pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je lahko na ta način sled za denarjem izgubljena.

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujemo, da:

- preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu (storilci elektronsko sporočilo priredijo na način, da se v glavi sporočila izpiše pravo direktorjevo ime in priimek, pri ogledu zaglavja (podrobnosti o pošiljatelju) pa je razviden elektronski naslov, ki dejansko ni direktorjev oz. je lažen, običajno pa vsebuje besede (domene) mobile-cable.com, naver.com, zoho.eu, aol.com, aol.de),

- preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah v družbi,

- ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če se tovrstna goljufiva transakcija zgodi, predlagamo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski enoti.

Vir: Policija


Nazaj na vse novice