X

Teme

Varnost na internetu

Ljubezen ali poskus spletne finančne prevare?

Nekdo, ki ste ga nedavno spoznali na spletu, želi z vami zasebno klepetati in vam deli komplimente. Je že res, da ugajajo. A zakaj bi neznanec to počel? Ni to vendarle sumljivo?

Seveda na praznik zaljubljenih prevladujejo lepa sporočila, a ker so čedalje pogostejše in ker jih med najpogostejše spletne finančne prevare, ki jim uporabniki največkrat nasedejo, uvršča tudi policija,  tokrat opozarjamo na ljubezenske spletne prevare. 

Zadnjih nekaj let je opazen trend naraščanja uporabnikov različnih spletnih aplikacij za zmenke, ki pa so tekom epidemije postale še bolj priljubljene. Iskanje partnerja na spletu torej ni nič neobičajnega, vendar pa takšen način spoznavanja prinaša tudi številne varnostne izzive. Poskusi prevare se namreč največkrat zgodijo prav na spletnih mestih za zmenke ali pa v spletnih klepetalnicah družbenih omrežij, kot smo tudi na portalu MiPi že pisali in opozarjali.

Strategija spletnih osvajalcev je največkrat sledeča: Navežejo stik in ga dolgo vzdržujejo. Tako si pridobijo zaupanje potencialne žrtve. Tako ta z njim deli zasebnosti in se naveže nanj.  V nekaterih primerih jo napeljejo k temu, da mu pošlje tudi intimne fotografije ali videoposnetke. Nato prosi za denar, darila ali podrobnosti bančnega računa ali kreditne kartice. Če mu denarja žrtev ne pošlje, ima v rokah orodje za izsiljevanje: intimne fotografije ali posnetke. Če žrtev »ljubezenske« prevare denar pošlje, pa ga pogosto zahteva le še več…

Kako prepoznati poskuse ljubezenske prevare?

Če vas na družbenem omrežju kontaktira neznana oseba in se skuša z vami pogovarjati, storite to:

  • v spletnem brskalniku poiščite fotografijo iz njenega profila in preverite, ali se ob fotografiji pojavlja ime, ki vam ga je oseba navedla;
  • preverite ali ni bila fotografija morda že uporabljena pri kakšni drugi ljubezenski prevari,
  • če tega ne znate narediti sami, prosite koga, da vam pomaga;
  • bodite pozorni na slovnične napake in nedoslednosti.

In kako ravnati, če ste namesto ljubezni na spletu našli goljufa?

Te vrste kriminalci so izjemni poznavalci psihologije, da jim uspe žrtev zavesti. Zato, svetujejo tudi pri  nacionalnem programu ozaveščanja Varni na internetu, naj vas ne bo sram, če se vam je to pripetilo. Takoj prekinite vsakršen stik. Če je mogoče, shranite vso korespondenco in prijavite policiji. Prijavite tudi spletnemu mestu, na katerem ste imeli prvi stik s prevarantom. Če ste razkrili podatke o računu, se obrnite na banko.

Pri nakazilih gre največkrat za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo tako imenovanim denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi.

Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, so največkrat ženske različnih izobrazbenih profilov in starosti, statistika pa razkriva, da so med njimi tudi moški.

Povzeto po:

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/sedem-vrst-spletnih-financnih-prevar-ki-jim-uporabniki-najpogosteje-nasedejo

https://www.varninainternetu.si/ljubezenska-prevara/


Nazaj na vse novice