X

Teme

Varnost na internetu

Lažno sporočilo NIJZ

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je 2.6.2020 zaznal, da je bilo na večje število slovenskih elektronskih naslovov poslano sporočilo z zadevo ” Distribucija zaščitne opreme Covid-19 (Ministrstvo za zdravje Slovenija) Junij 2020″. Sporočilo vsebuje zip arhiv “prijavnica za preventivno opremo·pdf.zip”, ki vsebuje datoteko “prijavnica za preventivno opremo·pdf.exe”. Exe datoteka je virus vrste lokibot, ki spada v kategorijo “information stealer” virusov.

Po zagonu virus prenese dodatno binarno kodo iz https://drive.google.com in jo izvede. Prvotno izvršljivo datoteko izbriše. Analiza ni pokazala prisotnosti mehanizmov za persistentnost med zagoni sistema. Virus vsebuje funkcionalnost keyloggerja, krade pa tudi shranjene poverilnice (gesla) v različnih programih, med drugimi: Opera, Chromodo, Coowon, Titan Browser, Microsoft Sticky Notes, Mustang Browser, Google Chrome, Notezilla, Epic Privacy Browser, 360 Browser, Citrio, Orbitum, Iridium, TrulyMail, Superbird, Yandex Browser, Xftp, BlazeFTP, Automize, Filezilla, AbleFTP, Gmail Notifier Pro, in drugi.

Pomembno je, da v primeru zagona datoteke “prijavnica za preventivno opremo·pdf.exe” uporabnik sistem nemudoma izklopi iz omrežja. Dodatno je potrebno zamenjati vsa gesla, ki so bila shranjena na sistemu, ali so se vpisovala po okužbi, ter preklic digitalnih potrdil, katerih zasebni ključi so bili dosegljivi na sistemu. Priporočamo, da se okužen sistem na novo namesti oz. ponastavi na tovarniške nastavitve.

Vir: SI-CERT


Nazaj na vse novice