X

Teme

Otroci in mediji

Program "To sem jaz" za podporo duševnemu zdravju mladih

Program "To sem jaz" je vzpostavil Nacionalni inštitut za javno zdravje v Sloveniji z namenom krepitve duševnega zdravja in psihične odpornosti mladih ter podpore v odraščanju in v kriznih situacijah. Program združuje preventivno delo v šolah in spletno svetovanje ter je prepoznan kot primer dobre prakse na mednarodni ravni. Vsako leto se v delavnice programa vključi približno 10.000 učencev in dijakov v osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji, kjer pedagoški delavci sistematično naslavljajo razvoj socialnih in čustvenih kompetenc. Poleg tega mladim omogočajo anonimen dostop do strokovnega svetovanja preko spletne svetovalnice, kjer prostovoljni strokovnjaki nudijo odgovore na njihova vprašanja o dilemah in stiskah odraščanja.

Spletna svetovalnica ponuja tudi možnost pogovora s strokovnjakom glede osebnih težav. Obiskovalci lahko preverijo urnik in najdejo primeren termin za pogovor.

 

Kadar klepet v realnem času ni na voljo, si lahko obiskovalci pomagajo z obsežno bazo skoraj 50.000 arhiviranih dialogov med mladimi in strokovnjaki, na teme kot so:

- zaljubljenost in ljubezen,

- samopodoba, čustva in psihične stiske,

- moje telo in zdravje,

- spolnost,

- družina, prijatelji in vrstniki,

- šola, učenje in prosti čas,

- droge in zasvojenost,

- jaz na spletu,

- razmišljam, imam stališča.

Kot še poudarjajo na spletni strani To sem jaz, je pomembno, da se mladostniki, ko se znajdejo v stiski, najprej pogovorijo z zaupanja vredno odraslo osebo, kot so starši, družinski člani ali prijatelji. Če to ni mogoče, naj se obrnejo na šolsko svetovalno službo ali osebnega zdravnika. Če se bolje počutijo v anonimnosti in potrebujejo pogovor, so jim na voljo tudi druge strokovne službe, s katerimi lahko stopijo v stik sami (TOM telefon, Psihiatrična klinika Ljubljana – Klic v duševni stiski, Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik in SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja).

Strokovni sodelavci spletne strani To sem jaz, so pripravili tudi več priročnikov na temo duševnega zdravja, eden od njih je namenjenem mladostnikom starejšim od 15 let, preostali pa strokovnim delavcem, ki delujejo na področju svetovanja mladim in drugi strokovni javnosti.

Obiskovalcem nudijo tudi možnost prijave na e-Mesečnik, ki jih konec vsakega meseca seznani z novimi članki in koristnimi nasveti kako vzdrževati duševno kondicijo.

Povzeto po: To sem jaz


Nazaj na vse novice