X

Teme

Otroci in mediji

MiPi sodeluje v kampanji ob mesecu boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu

Portal MiPi se je z veseljem odzval vabilu Ministrstva za digitalno preobrazbo in se priključil kampanji ob mesecu boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Oboje povzroča hude čustvene, fizične in psihosocialne posledice, dogaja pa se predvsem med osnovnošolci in srednješolci. Na portalu MiPi prav o tem velikokrat pišemo in dodajamo napotke za mlade, pa tudi za njihove starše, kako se temu izogniti in kako prispevati k spletnemu okolju brez nasilja.

Tako bo MiPi, portal Agencije za komunikacijska omrežja in storitev RS, sodeloval tudi na okrogli mizi, ki jo ministrstvo organizira v ta namen. Četudi agencija ni pristojna za obravnavo sovražnega govora na spletu, ima to pristojnost po Zakonu o avdiovizualnih medijskih  storitvah na področju televizijskih programov. Tako bo v sklopu tega opozorila, kako pomembna je tudi javna beseda, ki se razširja tam in lahko v trenutku preplavi spletne platforme in družbena omrežja ter tako prispeva k širjenju sovražnega govora v družbi.

Na okrogli mizi bodo izkušeni sogovorniki iskali odgovore na vprašanja, kot so, kakšne oblike spletnega nasilja so pri nas najbolj prisotne, kako ga lahko med mladimi prepoznamo in se nanj ustrezno odzovemo ter še pomembneje, kako naj otroke in mlade opolnomočimo, da se bodo izognili tovrstnim pastem in se uprli takšnim škodljivim vzorcem obnašanja.

Okrogle mize bo ministrstvo v prvem sklopu organiziralo v šestih mestnih občinah po Sloveniji hkrati, isti dan, ob isti uri. Sogovorniki, predvsem tudi iz lokalnega okolja, prihajajo s področja šolstva, socialnega dela, psihologije, policije, tožilstva.

V sredo, 20. marca 2024, bodo okrogle mize izvedene ob 11. uri v občinah: Celje, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto. Sporočila prisotnih strokovnjakov bodo zlasti koristna za učitelje v osnovnih in srednjih šolah, za socialne delavce, psihologe, policiste in seveda tudi za vse starše otrok in mladostnikov.

KJE BODO OKROGLE MIZE:

- CELJE: Narodni dom, Spodnja stranska dvorana, Trg celjskih knezov 9, Celje.

- KRANJ: Mestna občina Kranj, Slovenski trg 1, Kranj (sejna soba 15).

- MARIBOR: Srednja elektro in računalniška šola, Smetanova 6, Maribor (predavalnica A12).

- MURSKA SOBOTA: Expano, Bakovska ulica 41, Murska Sobota.

- NOVA GORICA: Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica (velika sejna soba).

- NOVO MESTO: Mestna občina Novo mesto, Glavni trg 7, Novo mesto (velika sejna soba na Rotovžu).

 

Tudi MiPi vas vabi k spremljanju, o možnostih spremljanja prek spleta bomo obveščali naknadno. MiPi bo v ta namen pripravil tudi številne vsebine in gradiva, zato vas vabimo, da spremljate naše objave. 


Nazaj na vse novice