X

Teme

Otroci in mediji

Kako aktivno gledati televizijo in filme z mladostnikom?

Kako aktivno gledati televizijo in filme z mladostnikom?

Spremenite mladostnika iz neaktivnega nepoznavalca v aktivnega poznavalca medijev tako, da ga naučite, kakšne so značilnosti medijev. Tako bo ugotovil, da ne obstaja samo en »pravilen« način razumevanja zgodbe ali podob. Spoznal bo, da medijska sporočila sprejemamo v edinstvenem skupku življenjskih izkušenj. Naučite ga, da življenje v medijsko nasičenem svetu pomeni, da se mora naučiti analizirati in kritično ocenjevati televizijska in druga medijska sporočila.

Šest načinov, kako mladostnika spremeniti v aktivnega gledalca

1. Z mladostnikom se pogovorite o televizijskih trikih.

Skupaj z mladostnikom ugotovite ključne televizijske vzorce, na primer, kako je resničnost ustvarjena v resničnostnih oddajah (tekmovalci se zavedajo snemanja, zato igrajo, producenti tekmovalcem nalagajo delo, da bi na ta način vplivali na potek dogajanja, in izbirajo posnetke, da bi ustvarili zanimivo, vznemirljivo, dramatično in »seksi« vsebino) ali v informativnih oddajah (novice so izbrane na podlagi objavne vrednosti, tehnoloških, ekonomskih in estetskih dejavnikov ter profesionalnih načel).

2. Ugotovite, kako televizija vpliva na mladostnikovo samopodobo.

Popularna kultura lahko določa, kaj je »kul« ter kaj pomeni biti sprejet v skupini in širši družbi. O tem se z mladostnikom pogovorite. Začnite z vprašanjem, kako se počuti (Ali zavidaš temu liku?), ali je videno podobno njegovemu življenju (Ali poznaš koga, ki je podoben liku?) in kaj ve (Ali misliš, da se je to, kar prikazuje televizija, resnično zgodilo?). Mladostnik naj ozavesti, da televizija nedvoumno ali dvoumno posreduje vrednostna sporočila: kdo je uspešen v družbi, kaj je »dobro življenje«, kaj je smisel in cilj življenja, kako naj se obnašajo moški in kako ženske ipd.

3. Mladostniku pomagajte, da dvomi o tem, kar vidi.

Mladostnika naučite, da si postavlja vprašanja kot: Kdo je ustvaril to sporočilo? Katere tehnike so bile uporabljene, da pritegnejo mojo pozornost? Kako lahko drugi ljudje razumejo isto sporočilo drugače kot jaz? Kakšni življenjski stili, vrednote in pogledi so predstavljeni v sporočilu? Zakaj je bilo to sporočilo objavljeno?

4. Z mladostnikom se pogovorite, kako so povezani vsebina in oglasi.

Pogovorite se o tem, da produkcija televizijskih sporočil izhaja iz ekonomske logike in kako to vpliva na tehnike sporočanja. Ustvarjanje televizijskih in tudi drugih medijskih sporočil je prevladujoče posel, ki mora prinesti dobiček. Zato so televizijska sporočila oblikovana tako, da pritegnejo kar najširši krog gledalcev in prinesejo čim višji oglaševalski prihodek.

5. Vadite nadzor nad gledanjem televizije.

Ko film gledate doma, določene prizore zavrtite ponovno in jih skupaj z mladostnikom analizirajte. Odgovorite na vprašanja kot: Kako ta prizor prispeva k razvoju zgodbe? Kakšni so liki in scena? Kakšne tehnike so uporabili producenti (zvok, maska, tehnični učinki)?

6. Pogovorite se o tem, kako mediji oblikuje naše razumevanje sveta.

Mladostnika vprašajte, o katerih dogodkih mediji poročajo in o katerih ne ter kaj pomeni, da mediji določajo, o čem ljudje razmišljamo. Skupaj najdite dogodke, ki so pomembni za vaše življenje, a niso bili objavljeni v medijih. Mladostnik naj ozavesti, da večina slik in izkušenj, na podlagi katerih oblikujemo podobo sveta in svoje mnenje o tem, kako ta deluje, prihaja do nas »medijsko obdelanih«, zato našo stvarnost sooblikujejo mediji.

 

Povzeto iz Priporočil za varno uporabo avdiovizualnih medijskih vsebin


Nazaj na vse novice