X

Teme

Otroci in mediji

Kaj namesto igric in TV med počitnicami?

Dolgčas mi je! Verjetno boste med počitnicami te besede slišali pogosteje kot sicer in večja je verjetnost, da boste otroku po njih pustili gledati televizijo ali se igrati na tablici.

zamišljen otrok za mizo

Starši lahko otroku ponudijo tudi druge vsebine kot so različne ustvarjalne igre, ki jih otrok lahko igra v družbi ali samostojno. Pomembno je tudi, da starši otrokom pustijo prostor, ko jim je dolgčas, saj se takrat razvijata otrokova ustvarjalnost in domišljija. Namesto pred ekrani lahko otrok čas preživlja tudi ob igri z vrstniki, branju, pisanju ali risanju. Pomembno je tudi, da se starši pri druženju z otroki odpravijo v naravo in se sami družijo z otroki brez uporabe mobilnih telefonov ali drugih tehnologij.

Šolske počitnice so za starše, ki delajo, izziv, otroci pa več prostega časa preživijo doma in ponuditi jim je treba dodatne dejavnosti, posledično pa so starši vedno znova v dilemi na koliko ur na dan omejiti igranje iger in gledanje televizije med šolskimi počitnicami? Kakšne vsebine ponuditi otrokom, da bi zapolnili prosti čas, ki ga preživljajo doma in bi ga sicer najraje preživeli pred televizijo ali zaslonom?

Zasloni so neizogiben del vsakdana vsakega otroka in pomembno je, da starši otroke spodbujajo k uporabi interneta za pridobivanje novih znanj in komunikacijo s pravimi prijatelji. Pomembno je, da starši pri določanju časa, preživetega pred ekrani, upoštevajo otrokovo starost, stimulativnost in primernost vsebin, ki jim je otrok izpostavljen, ter otrokovo znanje o varni uporabi tehnologije. Poleg tega je pomembno, da je čas pred zaslonom uravnotežen z drugimi področji otrokovega življenja, kot je čas, preživet v igri z vrstniki ali vključevanju v gospodinjska opravila.

letak - Kako preživite čas z otrokom

Če vnaprej določite pravila uporabe medijev, se boste lažje uprli skušnjavi, da vašim otrokom pustite gledati televizijo ali se igrati na tabličnem računalniku, ko ne vedo, kaj bi počeli s seboj.

 

Ne glede na pravila, ki jih določite, je ključnega pomena, da se o njih pogovorite s svojimi otroki, preden jih začnete izvajati, in jim pomagajte razumeti, zakaj pravila obstajajo.

Otroci do drugega leta starosti naj ne preživljajo časa pred ekrani, predšolski otroci pa po smernicah Zdravniške zbornice Slovenije omejeni na dve uri na dan. Starejši otroci naj ne preživijo več kot nekaj ur na dan pred zasloni pri dejavnostih, ki niso povezane z učenjem.

 

Tukaj je nekaj idej za proaktivno določanje pravil uporabe medijev med počitnicami:

  1. Določite natančen čas, ki ga otroci lahko preživijo ob gledanju televizije, uporabi mobilnega telefona ali igranju na tablici. Prepustite jim, da se odločijo, kdaj bodo porabili ta čas. Ena ura na dan (za vse zaslone skupaj, ne posamezno) je lahko dober začetek.
  2. Pomagajte otrokom razmišljati o stvareh, ki bi jih radi počeli med počitnicami in nimajo nobene zveze z mediji. Naredite seznam in ga postavite na hladilnik, da se bodo otroci zlahka spomnili, ko se znajdejo v krizi.
  3. Načrtujte družinski filmski večer – Določite si eno noč med počitnicami, da si skupaj ogledate film, pojeste pokovko in popijete sok. Otroci se bodo tega lahko veselili, ko ne bodo vedeli, kaj početi sredi tedna, ko nimajo obveznosti.

Vir:

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih Zdravniške zbornice Slovenije

Psihodezinfekcija


Nazaj na vse novice