X

Teme

Otroci in mediji

FoMO – Strah pred zamujenim na družbenih omrežjih

Družbena omrežja so razvila razvejano mrežo orodij, ustvarjenih, da v nas vzbudijo zanimanje. Eno takih je opozorilo rdeče barve ali kratek pisk, ki nas opominjata, da nas na družbenem omrežju čaka sporočilo prijatelja, morda obvestilo, da je prispel na počitnice in objavil fotografije z morja, iz hribov ali restavracije, kjer uživa ob dobri hrani, ali kakšno drugo dogajanje, ki ga utegnemo zamuditi. Namen tovrstnih opozoril je pridobiti našo pozornost in kaj hitro se nam lahko zgodi, da na družbenih omrežjih začnemo preživljati vedno več časa. Problem nastane takrat, ko občutimo nenehno potrebo po uporabi družbenih omrežjih, ki v nas zbujajo niz drugih občutij, kar se lahko odrazi tudi na našem duševnem zdravju.

Prizori, ko uporabniki med čakanjem v vrsti na blagajno v trgovini, med druženjem s prijatelji, na obisku pri sorodnikih ali med premorom med predstavo, koncertom ali celo med službeno malico in med študijskimi predavanji na svojih pametnih telefonih nenehno preverjajo dogajanje na družbenih omrežij, danes tako niso več nobena redkost. Občutenje, da nekaj zamujamo, je tako postal pogost spremljevalec problema prekomerne uporabe družbenih omrežij.

Kaj je FoMO?

FoMO ali po ang. Fear of Missing Out bi lahko prevedli tudi kot »strah pred zamujenim«. Medtem ko spremljamo vrhunce v življenjih drugih oseb na družbenih omrežjih, posledično dobivamo občutek, da je naše življenje manj zanimivo, kar lahko privede do občutka stiske in tudi resnejših posledic za naše duševno zdravje, kar med drugim opozarja tudi Center pomoči pri prekomerni rabi interneta, Logout.

Tovrstna občutenja se nas polastijo recimo takrat, ko na družbenih omrežjih spremljamo prijatelje, ki se zabavajo brez nas, ko nimamo dostopa do spleta in se počutimo izločeni iz družbenega dogajanja na družbenih omrežjih, ko nas vseskozi zanimajo objave oseb in vplivnežev, ki jih spremljamo, morebitni dogodki v svetu, ponudbe, ki jih nočemo zamuditi, ali fotografije prijateljev. Družbena omrežja vsebujejo še številne druge prijeme za ohranjanje pozornosti, na primer video igre z dnevnimi izzivi, igralne načine, ki so na voljo zgolj določen čas, kadar predvajalnik pretočnih vsebin napove poseben dogodek v živo, ki ga ne želimo zamuditi.

Ko raje izberem JoMO!

JoMO (ang. Joy of Missing Out) ali »veselje pred zamujenim« pa po drugi strani v nas želi prebuditi zavedanje, da ne bo konca sveta, če bomo kdaj pa kdaj izklopili pametne telefone in se posvetili medosebni komunikaciji. Morda se bomo raje odpravili na sprehod ali izlet s prijatelji brez tovrstnih naprav, predvsem pa bomo skušali biti avtentični na družbenih omrežij in razvili določeno mero kritičnosti do vsebin, objavljenih na spletu.

In ukrepam:

- Pametnih naprav ne uporabljam, medtem ko se družim z družino, prijatelji ali ko čas preživljam ob drugi prostočasni aktivnosti;

- Prisluhnem sebi in pogledam okoli sebe – sem prisoten in v pristnem stiku z okolico, ki me obdaja;

- Zavestno izberem čas, ki ga namenim družbenim omrežjem in se zavedam, da tam objavljene vsebine pomenijo trenutek iz življenja nekoga drugega. Objavljene vsebine so kot razglednica s potovanja in niso primerljiva z vsakdanjim življenjem;

- V nastavitvah izklopim opozorilo rdeče barve in sam izberem čas, ki ga bom namenil pametnim napravam.

 

Prirejeno po:

https://www.logout.si/sl/blog/fomo-kako-druzbena-omrezja-povzrocajo-strah-pred-zamujenim/

https://www.medijskapismenost.hr/strah-od-propustanja-fomo/


Nazaj na vse novice