X

Teme

Neprimerne vsebine

MiPi opozarja nase tudi na sejmu Informativa

Da bi mladi, najstniki, pa tudi njihovi starši ali stari starši, bolje poznali MiPi in tako pogosteje kliknili na ta portal, je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije pripravila poučen plakat in zgibanko, ki na njegove vsebine opozarjata, prav tako so na teh dveh publikacijah zbrane informacije, kje Mipi lahko spremljate. Z zgibanko in plakatom bo MiPi prvič doslej opozarjal nase tudi na sejmu Informativa, ki bo potekal v Ljubljani od 20. 1 do 21. 1. 2023, in sicer v sodelovanju s Službo vlade za digitalno preobrazbo Republike Slovenije.

zloženka o informacijah o MIPIju

zloženka zakaj je pametno brati MIPI

Z MiPi-jem do vse bolj medijsko in informacijsko pismenih uporabnikov

Ko je agencija pred leti pričela s projektom Medijske in informacijske pismenosti – MiPi, in za ta namen vzpostavila svoj portal, je bilo to glede na razvoj dogodkov pravzaprav ne več vizionarsko, ampak nujno. Odstirati pasti uporabe medijskih vsebin in hkrati vedno bolj prisotnih spletnih in mobilnih aplikacij, digitalnih platform, spletnih orodij in informacijskih tehnologij ter hkrati razkrinkavanje njihovega delovanja, pravilne in smiselne uporabe in umeščanje vseh vsebin iz različnih uredniško nereguliranih platform za izmenjavo videov, je postalo ključno in vse pomembnejša naloga institucij, ki se ukvarjajo z ozaveščanjem in razširjanjem veščin informacijske in medijske pismenosti.

Medijsko in informacijsko pismeni uporabniki razmišljajo kritično o tem, kar preberejo in vidijo v medijih, na družabnih omrežjih in spletu. So vešči uporabe digitalnih spletnih orodij, s katerimi vsakodnevno prihajajo v stik bodisi pri svojem delu, v prostem času ali pa v stiku z javnimi oziroma zasebnimi ustanovami ter uveljavljanju svojih državljanskih pravic.

Razumevanje medijev, njihovega delovanja ter spretno in kritično krmarjenje med vsemi informacijami in informacijsko tehnologijo, ki smo ji vsak dan izpostavljeni, so namreč ključne veščine, ki ne vplivajo samo na naša življenja, temveč tudi na demokratične procese v družbi.

Agencija je kot konvergentni regulator med prvimi v Evropi prispevala k uresničevanju svojega poslanstva pri zaščiti končnih uporabnikov, tako pri njihovi uporabi medijskih vsebin kot informacijskih tehnologij. In tako agencija prispeva k obojemu: h kritičnemu vrednotenju medijskih vsebin in k varni uporabi interneta in informacijsko pismenim uporabnikom storitev. Samo v letu 2022 je na portalu Mipi objavila več kot 40 člankov s teh področij, ki so ozaveščali o phishingu, prepoznavi neresničnih novic, uporabi novih tehnologij, razbijanju stereotipov v medijskih vsebinah, posledicah uporabe družbenih omrežij in še mnogo več. Pri projektu MiPi agencija sodeluje s številnimi partnerji, ki ravno tako delujejo na področju medijskega in informacijskega opismenjevanja tako na nacionalnem kot mednarodnem nivoju in velikokrat njihove ugotovitve ali raziskave povzame in izpostavi v okviru portala.

Beri Mipi in vedel boš več.

 

 


Nazaj na vse novice