X

Teme

Medijska pismenost

Zakaj se računalniki z leti upočasnijo?

Imate tudi vi občutek, da se je vaš računalnik z leti upočasni? Dejstvo je, da so računalniki samo stroji, ki se iztrošijo, tako kot avtomobili in telefoni. A so zasnovani za dolgoletno uporabo, zakaj se torej to zgodi že po nekaj letih?

Računalniki se s staranjem upočasnjujejo zaradi okvar pomnilnika, strojne in programske opreme. Povprečno ohranja računalnik dobro »kondicijo« štiri leta. Po tem času večina postane počasna zaradi običajne obrabe in povečanih zahtev glede zmogljivosti najnovejših operacijskih sistemov, programske opreme in video iger.

V tem članku bomo bolj podrobno opisali, zakaj se vaš računalnik s staranjem upočasni in pomembno, kaj lahko storite, da bo deloval brezhibno.
 

10 razlogov, zakaj se računalniki s staranjem upočasnijo

V resnici lahko obstaja veliko več razlogov, zakaj se vaš računalnik upočasnjuje. Nekateri so morda povezani s starostjo vaše naprave, drugi pa ne, naštevamo pa deset glavnih razlogov, zakaj se računalniki s staranjem upočasnjujejo.

 1. Nadgradnje programske opreme in operacijskega sistema

  Nove nadgradnje operacijskega sistema zasedejo veliko prostora na glavnem pogonu, običajno več kot 5 GB. Čeprav se morda ne sliši veliko, se lahko zgodi da se skupaj z ostalimi datotekami in aplikacijami povsem zapolni prostor za shranjevanje vašega računalnika. Redne posodobitve sistema terjajo ogromno prostora na vašem trdem disku, kar prav tako omejuje zmogljivost pogona in upočasnjuje iskanje po vsebini diska. Na kratko, pomanjkanje prostora za shranjevanje upočasnjuje vaš računalnik.

 2. Majhna kapaciteta bralno-pisalnega pomnilnika

  Bralno-pisalni pomnilnik (RAM) je del pomnilnika računalnika, ki je posebej namenjen začasnemu shranjevanju. Več RAM-a kot imate nameščenega, hitreje vaš računalnik izvaja ukaze. Verjetno je samoumevno, da po določeni količini GB ne boste opazili večjega povečanja zmogljivosti.

  Starejši računalniki so opremljeni z nižjo kapaciteto RAM-a, zato vaš računalnik morda potrebuje dlje, da zažene program, medtem pa so novejši računalniki višjega cenovnega razreda opremljeni z veliko pomnilnika, ki obdeluje velike programske datoteke z višjo frekvenco in učinkovitostjo.

  Dandanes bo računalnik najučinkoviteje deloval s 16 GB RAM-a.

  RAM

 3. Omejena zmogljivost trdega diska

  Vaš trdi disk hrani ogromne količine podatkov, ki se vsak dan uporabe samo povečujejo.  Nakopičeni programi, nastavitve, posodobitve in sistemske datoteke upočasnjujejo delovanje računalniškega sistema. Sistem zato potrebuje vedno več časa, da pridobi datoteke, ki so potrebne za delovanja sistema.

  Če vašemu računalniku primanjkuje prostora za shranjevanje, bo deloval počasneje. Razmislite o čiščenju zastarelih datotek, ki jih ne potrebujete več, da naredite prostor za pomembnejše delo.

  Poleg tega razmislite o nadgradnji trdega diska, če imate veliko pomembnih datotek, ki so se nabrale z leti.

 4. Klasični trdi disk

  Mehanski trdi disk uporablja igle za zapisovanje podatkov na pogon, ki se zaradi nenehnega trenja sčasoma znatno obrabijo, posledično zagon starega računalnika traja dlje kot zagon novejšega računalnika. Pogoni SSD brez mehanskih delov so računalnikom omogočili hitrejše delovanje kot starejše različice.

  Zamenjava klasičnega trdega diska s pogonom SSD praviloma močno izboljša hitrost obdelave vašega starega računalnika.

  trdi disk

 5. Protivirusna in zlonamerna programska oprema

  Aktiven protivirusni program, ki v ozadju izvaja preglede groženj, lahko upočasni odziv vašega računalnika, hkrati pa tudi zlonamerna programska oprema, ki napada računalniški sistem, upočasni tekoče procese.

  Protivirusni programi je v tem primeru manjše zlo kot zlonamerna programska oprema, priporočljivo pa je izbrati takega, ki sistem obremenjuje čim manj.

 6. Izvajanje preveč programov v ozadju hkrati

  Če ima vaš računalnik hkrati odprtih preveč programov ali se izvaja preveč opravil v ozadju, se upočasni. Te programe lahko zaprete v upravitelju opravil in tako svojemu računalniku omogočite, da »zadiha«. Procesor jasno lahko opravlja več nalog hkrati, vendar pa mu izvajanje preveč nalog v ozadju jemlje zmogljivost pri izvajanju vaših ukazov. Stvari se poslabšajo, če imate starejši računalnik z zastarelim procesorjem, poleg tega lahko zapolnjen trdi disk dodatno prispeva k počasnemu odzivu pri izvajanju več opravil hkrati.

 7. Nakopičen prah na hladilniku

  Hladilni sistem vašega računalnika uravnava temperaturo komponent, z nabiranjem prahu na hladilni sistem pa se zmanjša njegova učinkovitost odvajanja odvečne toplote. Posledično se vaš računalnik bolj greje, sistem pa se upočasni. Zato skrbit, da so reže za zrak na ohišju čiste, pri stacionarnih računalnikih pa občasno previdno odstranite zunanji pokrov ohišja in ga izpihajte, da nakopičen prah odstranite. To lahko storite tudi na bližnji bencinski črpalki z napravo za polnjenje pnevmatik.

  Poleg prahu lahko vpliva na hlajenje tudi stara termalna pasta, zato nekateri priporočajo menjavo na dve leti.

  prah

 8. Preveč odprtih zavihkov brskalnika hkrati

  Če imate veliko odprtih zavihkov ali oken brskalnika hkrati, to sili procesor, da se napreza več, kot je potrebno, posledično se vaš računalnik upočasni. Zavihki se namreč samodejno osvežijo vsakih nekaj minut in tekmujejo za prostor v vašem RAM-u. To upočasni vaš brskalnik in druge delujoče aplikacije v vašem računalniku. Najboljša rešitev je, da zaprete nepotrebne zavihke in ohranite delovanje le tistih zavihkov brskalnika, ki jih aktivno uporabljate.

 9. Zastareli programi

  Program z napako v kodi prav tako upočasni računalnik, ko operacijski sistem poskuša odpraviti težavo. V starem računalniku so bolj verjetno nameščeni poškodovani programi, zato vsake toliko časa preverite ali so na voljo posodobitve za že obstoječe programe.

 10. Pomanjkanje vzdrževanja

  Računalniški in programski programi se nenehno posodabljajo in izboljšujejo, zato je pomembno, da svoj računalnik posodabljate. Z rednim posodabljanjem računalnika ga boste zaščitili pred varnostnimi in virusnimi grožnjami, ki bi lahko povzročile upočasnitev vašega sistema.

  Poleg tega, da posodabljate svojo strojno opremo in operacijski sistem, je dobro tudi, da redno varnostno kopirate vse svoje datoteke, tako da boste vedno imeli kopijo vsega, shranjenega na zunanjem trdem disku.
   

Kdaj lahko pričakujete, da se bo vaš računalnik upočasnil?

Življenjska doba računalnika se lahko razlikuje glede na model računalnika. Pričakovana življenjska doba prenosnega računalnika je na primer krajša od dobe namiznega računalnika, saj imajo zaradi svoje mobilnosti večjo verjetnost, da se poškodujejo pri padcih in podobno.

Pričakujete lahko, da se bo vaš računalnik upočasnil po treh do štirih letih. Nekateri računalniki se lahko celo prej, odvisno od tega, kako intenzivno jih uporabljate in pa od specifikacij strojne opreme. Če računalnik uporabljate za delo ali video igre, lahko pričakujete, da se bo upočasnil hitreje, kot če bi ga uporabljali samo za brskanje po spletu.

Na splošno velja, da pogosteje kot uporabljate računalnik in več je nalog, ki jih mora izvesti, prej se upočasni.
 

Kako preprečiti, da bi se vaš računalnik upočasnil

Ko vaš računalnik deluje počasi, je to običajno zaradi težav s strojno ali programsko opremo, ki jo uporablja za delovanje. To je lahko težava s procesorjem, diskovnim pogonom ali RAM-om. Če želite popraviti počasen računalnik, morate najprej prepoznati težavo. Ko boste vedeli, kaj je narobe, lahko pristopite k odpravi napak. To lahko vključuje nakup novega procesorja, diskovnega pogona ali RAM-a.

Preden se lotite dražjih posegov pa poskrbite za osnovno:

 • Redno čistite svoj računalnik, saj mu pomaga ohranjati nemoteno delovanje in njegovo učinkovitost.
 • Enkrat ali dvakrat na mesec ne pozabite očistiti tipkovnice, zaslona, sledilne ploščice, miške, priključkov in zračnikov

Pri čiščenju notranjosti računalnika uporabite stisnjen zrak, če morate očistiti tipkovnico računalnika, če to ne zadostuje pa vlažno krpo. Majhen čopič je prav tako zelo koristen pri čiščenju.

Naj bo baterija vašega računalnika polna

Običajna baterija prenosnika lahko zdrži 4 do 8 ur, preden jo je treba ponovno napolniti. Če računalnik med uporabo ni priključen na električno omrežje, se bo baterija izpraznila hitreje, kot če bi bil priključen. Računalnik se bo tudi hitreje izpraznil, če uporabljate programe, ki zahtevajo veliko energije, kot so video igre ali programska oprema za urejanje videa visoke ločljivosti.

Življenjska doba baterije je odvisna od tega, kako pogosto uporabljate prenosnik, koliko je star in za kaj uporabljate računalnik. Baterija prenosnega računalnika v povprečju zdrži približno 1000 polnjenj, zato morate poskrbeti za čim boljše delovanje baterije.
 

Nekaj nasvetov za daljo življenjsko dobo baterije:

 • Napolnite baterijo, ko prvič dobite računalnik in tik pred uporabo.
 • Prenosnika ne puščajte priklopljenega, ko ga ne uporabljate.
 • Ko je baterija skoraj prazna, jo čim prej napolnite, da preprečite popolno izgubo energije.
   

Poskusite hraniti svoj računalnik na hladnem in suhem mestu

Toplota in vlaga lahko povzročita pregrevanje računalnika, kar povzroči izgubo podatkov ali okvaro strojne opreme. Najbolje je, da računalnik hranite na hladnem in suhem mestu z dobrim kroženjem zraka.

Da preprečite pregrevanje:

 • Računalnika ne puščajte v vročem avtomobilu ali na neposredni sončni svetlobi.
 • Ne polagajte ga na odejo ali blazino, saj lahko blokira ventilatorje, ki hladijo računalnik.
 • Hranite ga stran od virov toplote, kot so radiatorji, toplotne odprtine in neposredne sončne svetlobe.

Izklopite računalnik, ko ga ne uporabljate. Če pustite prenosni računalnik priklopljen, ko ne deluje, tratite energijo. Prav tako odklopite polnilnike in druge zunanje naprave, ko jih ne uporabljate.

Idealna temperatura za vaš računalnik je med 20 in 22 stopinj Celzija. CPE se upočasni in izključi, ko se vaš računalnik pregreje in posledično se sistem zruši sredi vašega dela. Samo dobro delujoč hladilni sistem računalnika lahko prepreči pregrevanje vašega računalnika.

Življenjsko dobo baterije podaljšate tudi tako, da namesto ohranjevalnika zaslona nastavite izklop zaslona, ali pa tako, da se po določenem času neuporabe računalnik popolnoma izklopi.
 

Zaključne misli

Odstranite vse neuporabljene aplikacije ali neuporabljene programe in spremljajte posodobitve programske opreme. Te posodobitve pomagajo odpraviti napake, ki morda povzročajo težave v vašem sistemu, in izboljšajo splošno delovanje.

Posodobitve programske opreme so še posebej pomembne za uporabnike Mac, saj je znano, da Apple med življenjsko dobo računalnika izda veliko posodobitev programske opreme.

Na koncu zaključimo, da mora računalnik kljub temu, da se po treh ali štirih letih redne uporabe začne upočasnjevati, normalno delovati še veliko dlje.  

Povzeto po Computer Info Bits.


Galerija

Nazaj na vse novice