X

Teme

Medijska pismenost

Za evropska sredstva za krepitev digitalnih kompetenc že lahko zaprosite

Ali se vaše podjetje, institucija, zavod, ukvarja s krepitvijo digitalnih kompetenc prebivalcev, varnostjo na internetu, umetno inteligenco ali z drugimi naprednimi digitalnimi znanji? Zdaj lahko za vaše delo zaprosite za sofinanciranje Evropsko komisijo. Ta je objavila sklop razpisov v okviru glavnega delovnega programa za digitalno Evropo za obdobje 2023-2024 za krepitev digitalnih tehnologij in kompetenc.

grafika Program Digitalna Evropa

Na razpise v vrednosti več kot 122 milijonov EUR se lahko prijavijo podjetja, javne uprave in drugi subjekti iz držav članic EU, držav Efte/EGP in tudi pridruženih držav.

Namen razpisov je razdeliti denar za projekte za krepitev zaupanja v digitalno preobrazbo. Zato je Evropska komisija razpisala 32 milijonov EUR za projekte, povezane z mrežo centrov za varnejši internet, ki bodo mladoletnikom pomagali pri spopadanju s spletnimi tveganji in državljanom omogočili anonimno prijavo posnetkov spolne zlorabe otrok na spletu.

Naložbe bodo namenjene tudi vozliščem evropske opazovalnice digitalnih medijev, kar bo prispevalo k boju proti dezinformacijam po vsej Evropi. Sem sodi tudi referenčni okvir EU za varčevanje z energijo, ki bo olajšal razvoj aplikacije za pomoč državljanom pri zmanjšanju porabe energije, ter informacijski sistem za podporo odstranitvi posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu.

Projekti na področju infrastrukture "od računalništva v oblaku in na robu" bodo prejeli 25 milijonov EUR, med drugim za podporo razvoju varne sodelovalne platforme za aeronavtiko in varnostno industrijo.Na voljo bo tudi 18 milijonov za projekte na področju umetne inteligence, 16 milijonov pa za spodbujanje naprednih digitalnih znanj in spretnosti.

Rok za prijavo na razpise za evropska sredstva je 26. september 2023, informacije o tem, kako se prijaviti, pa so na voljo na spletu. Pomembno je vedeti, da bo pri večini projektov sofinancirana polovica stroškov projekta.

Dodatni razpisi v okviru Programa dela 2023–2024 bodo objavljeni predvidoma še v maju letos. Spomnimo, EU namerava financirati programe za digitalno Evropo za krepitev digitalnih tehnologij in kompetenc, kar je večletni projekt evropske povezave. Z več kot 900 milijoni namerava Bruselj v naslednjih letih sofinancirati projekte, pri katerih se uporabljajo digitalne tehnologije, kot so superračunalniki, podatki, umetna inteligenca, računalništvo v oblaku ter napredna digitalna znanja in spretnosti.

Ti projekti bodo po ocenah Bruslja prinesli koristi inovacijskim ekosistemom, malim in srednjim podjetjem, mestom, javnim storitvam in okolju.

Drugo pomembno področje, ki mu bo EU namenila denar, se osredotoča na kibernetsko varnost. Za to je predvidenih 375 milijonov EUR, to je za krepitev skupne odpornosti EU na kibernetske grožnje. Ta ukrep bo izvajal Evropski kompetenčni center za kibernetsko varnost.


Nazaj na vse novice