X

Teme

Medijska pismenost

Radio najzanesljivejši medij v kriznih razmerah

EBU (European Broadcasting Union), združenje javnih medijskih servisov v Evropi in širše, je pripravilo poročilo »Radio in Times of Crisis«, ki izpostavi prizemno radijsko omrežje kot ključno zaradi svoje zanesljivosti in širokega dosega, še posebej v časih kriz. Ta vrsta omrežja deluje na osnovi oddajnikov, ki pokrivajo določeno območje, in je pogosto bolj odporna na ekstremne vremenske pogoje ter motnje v primerjavi z drugimi oblikami komunikacijskih omrežij, kot so internet ali mobilna omrežja. Poleg tega so radijski sprejemniki pogosto dostopni, prenosni in enostavni za uporabo, kar omogoča hitro in učinkovito distribucijo informacij v času kriz, ko je hiter dostop do zanesljivih informacij ključnega pomena za varnost in dobrobit ljudi.

Vir: Prevod AKOS z odobritvijo EBU-ja

Kaj je kriza oz. krizne razmere?

Urad Združenih narodov za zmanjšanje tveganja nesreč opredeljuje pojem kriza kot: Huda motnja delovanja skupnosti ali družbe v katerem koli obsegu zaradi nevarnih dogodkov, kar povzroči ali vpliva na človeške, materialne, ekonomske in okoljske izgube ter vplive.

 

V zadnjih letih smo bili priča številnim krizam, ki so močno prizadele svet. Od naravnih nesreč, kot so uničujoči gozdni požari v Avstraliji, v letih 2019–2020, do človeških tragedij, kot so teroristični napadi v Bruslju leta 2016 in pandemija COVID-19, ki je prizadela ves svet. Krize so bile sicer raznolike, a vsaka izredno uničujoča.

V takšnih izrednih razmerah je prizemno radijsko omrežje izkazalo svojo pomembno vlogo pri zagotavljanju ključnih informacij o aktualnem stanju in oblikah pomoči. Kljub prekinjenim telekomunikacijskim omrežjem so radijski oddajniki ostali zanesljiv vir, ki je omogočal hitro in enostavno širjenje informacij ter povezovanje ljudi v skupnostih, ki so jih prizadele krize.

Zakaj je radio pomemben

Radio je ključen medij zaradi svoje sposobnosti zagotavljanja široke dostopnosti, takojšnjega obveščanja in prenosljivosti. Z njegovo pomočjo lahko dosežemo veliko ljudi, tudi v najbolj oddaljenih ali težko dostopnih krajih, brez potrebe po internetni povezavi. Poleg tega je radio enostaven za uporabo in ne zahteva posebnega tehničnega znanja, kar ga dela dostopnega ljudem vseh starosti, ne glede na stopnjo tehnološke pismenosti. V času kriz se radio izkaže kot nepogrešljiv vir informacij, saj ostane zanesljiv tudi v primeru izpada drugih komunikacijskih omrežij, hkrati pa omogoča takojšnje obveščanje in posredovanje nujnih informacij ter nasvetov. Visoka stopnja zaupanja v radio med ljudmi po vsej Evropi, kjer več kot 80 % evropskih državljanov vsak teden posluša radio, potrjuje njegovo ključno vlogo v času kriz.

Vir: Prevod AKOS z odobritvijo EBU-ja

Vloga javnega radia

Javni radio ima posebno vlogo v času kriz zaradi svojega temeljnega poslanstva, delovanja v javnem interesu, verodostojnosti in neodvisnosti. Kot del javnega servisa je njegova glavna naloga zagotavljati kakovostne, uravnotežene in zanesljive informacije, ki temeljijo na najnovejših dejstvih. Podatki iz poročila kažejo, da javni radijski servisi dosežejo večino evropskih državljanov, saj ima v povprečju 8 od 10 Evropejcev vsak teden stik s radijskimi vsebinami. Poleg tega so radijski programi javnih servisov najbolj zaupanja vreden vir informacij v 28 od 31 evropskih držav.

Vas zanima več?

Celotno poročilo o vlogi radia v času kriz je dostopno na spletni strani EBU-ja. Zaenkrat je na voljo zgolj v angleškem jeziku, a pri EBU-ju napovedujejo, da bo še v tem mesecu na voljo tudi njegova slovenska različica. Vabljeni k branju!.

 

V Sloveniji nastajajo vsebine za javni radio v okviru javnega medijskega servisa Radiotelevizije Slovenija. Poiščite njihove radijske frekvence ali na njihovi spletni strani pobrskajte za številnimi kakovostnimi informativnimi, izobraževalnimi in zabavnimi vsebinami, ki jih dnevno pripravljajo novinarji.

MiPi najdete na spletni strani ter na spletnih platformah facebook-logo - SPOTeurope @PortalMiPi in #beri_mipi.


Nazaj na vse novice