X

Teme

Medijska pismenost

Prihajajo počitnice, uživaj in pazi nase

Kmalu se bodo pričele šolske počitnice in tudi letos MiPi povzema nekaj koristnih nasvetov, da bodo le-te čim bolj brezskrbne. Ni pomembna samo varnost telefona, ki je nepogrešljiv del našega življenja, tudi na dopustu, temveč tudi zavedanje, da je čar poletnih počitnic v tem, da ponujajo edinstveno priložnost za sprostitev, pustolovščino in odkrivanje novih stvari. O tem piše Nacionalni inštitut za javno zdravje v okviru njihovega programa #tosemjaz.

Za mlade se začenjajo šolske počitnice, ki terjajo tudi nekaj previdnosti, saj prevare in zlorabe na spletu in drugje ne poznajo tovrstnega oddiha. Že lani smo opozarjali na previdnost pri rezervaciji namestitev za poletnih oddih, saj je Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu opozarjal na prevaro na platformi Booking.com z napredno obliko phishing napada, kjer je končni cilj goljufov pridobiti podatke naše kreditne kartice. Dodatno so izredno pomembni napotki za uporabo mobilnega telefona med počitnicami in potovanji, ki smo jih pripravili na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije. Vedeti moramo, da lahko telefoniramo, pošiljamo sporočila, gledamo filme ali brskamo po spletu v vseh državah članicah EU ter na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem brez dodatnih stroškov oziroma v okviru paketa, ki smo ga sklenili s svojim operaterjem. Svetujemo previdnost na področjih, ki so fizično znotraj EU, a blizu mejnega področja, saj se lahko kaj hitro zgodi, da naš telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja izven EU. Pri tem uporabnik običajno sploh ne ve, da je njegov telefon prijavljen v omrežje izven EU, kar pa mu lahko povzroči visoke stroške tudi že ob minimalni uporabi mobilnega telefona.

Bodimo pazljivi pri uporabi telefonov, predvsem zato, da si z uporabo telefona in računalnika ne pokvarimo počitnic. Več napotkov o tem je napisanih v našem lanskem članku, kjer smo poudarili koristne nasvete, ki jih je pripravil Safe.si. 

 

MiPi vas tokrat še obvešča, da je bila objavljena publikacija e-Prijatelj za mlade iz programa #tosemjaz z zanimivo in raznoliko poletno vsebino. Kaj najbolj osmišlja počitnice mladih in nič ne stane? Strokovnjaki  pravijo, da so to objemi, narava, ljubezen, smeh, druženja in prijatelji in ponujajo več predlogov, kako kvalitetno preživeti svoje počitnice. Še več, pravijo da je včasih, ko ne počneš nič, to lahko celo koristno zate. Že starogrški filozofi so bili strastni zagovorniki počitka in prostega časa, trdili so namreč, da je v življenju pomembno delo, vendar je za delo nujno potrebno imeti “polne baterije”. Ustvarjalnost in počitek sta tesno povezana. Glede na različne raziskave naj bi imel enega izmed najpomembnejših doprinosov k ustvarjalnemu procesu kvaliteten spanec, kjer je predvsem pomembno, da spimo tako dolgo (in brez motenj), da se večkrat izmenjajo vse faze spanca. Počitek pa naj bi vseeno bil katerakoli aktivnost, ki je osebna, mirna in jo lahko opravljamo brez truda, torej ne le spanec.

Pomembno, da si vzamete čas zase in se odklopite od vsakodnevnih skrbi. Uživajte v telesnih dejavnostih na prostem, kot so kolesarjenje, plavanje ali sprehodi. Bodite pozorni na ustrezno zaščito pred soncem. Poletje je tudi idealen čas za raziskovanje novih hobijev in dejavnosti. Morda igranje inštrumenta ali pa umetniško ustvarjanje. Tudi branje knjig je odličen način za preživljanje prostega časa – izberite knjige, ki vas zanimajo, in se potopite v svet zgodb in dogodivščin. Poskusite omejiti čas pred zasloni in si organizirajte dneve brez telefona.

Digitalni svet lahko počaka – resnični trenutki so čas s prijatelji, igranje družabnih iger ali pa preprost pogovor ob hladnem kozarcu limonade. Naj bo to poletje čas, ko boste poskrbeli zase, si napolnili baterije in se pripravili na nove izzive, ki vas čakajo jeseni.

Na koncu naj dodamo še to, da obstaja tudi skupnost spletne svetovalnice #tosemjaz, kamor se lahko anonimno obrneš, če potrebuješ nasvet ali morda samo nekoga, da ti prisluhne. V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Vsem mladim in šolarjem tudi ekipa portala MiPi želi čim lepše in brezskrbne počitnice.

Že poznaš #tosemjaz?

Program za duševno zdravje mladih To sem jaz je bil vzpostavljen leta 2001 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Usmerjen je v krepitev duševnega zdravja in psihične odpornosti mladih – v razvijanje veščin ter kompetenc, ki mladostnike podpirajo med odraščanjem in delujejo kot zaščita v kriznih situacijah. Temelji na delovnih pristopih spletnega svetovanja in preventivnega dela v šolah. Z dokazi podprt program so v mednarodni strokovni javnosti že večkrat prepoznali kot primer dobre prakse na področju organizirane skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Opisan je tudi v publikaciji Svetovne zdravstvene organizacije.


Nazaj na vse novice