X

Teme

Medijska pismenost

Ne dovolite, da vam spletni goljufi ukradejo dopust

V tokratnem prispevku preberite, katera varnostna tveganja prežijo na vas med dopustom, medtem ko uporabljate svoje elektronske naprave. MiPi svetuje, kako se jim lahko izognete in preprečite, da bi vam spletni goljufi pokvarili dopust.

Poletni dopust in potovanja ponujajo prepotreben oddih, vendar prinašajo tudi izzive za vašo kibernetsko varnost. Kadar ste na javni prireditvi, potujete oziroma ste na dopustu, bi morali imeti v mislih tudi svojo kibernetsko varnost. Preden se prepustite brezskrbnosti, ponovimo torej pet najpogostejših kibernetskih nevarnosti, ki prežijo na vas v času poletnih dopustov.

Nevarnost št. 1: Javni Wi-Fi

Poletni meseci pogosto pomenijo čas, preživet na javnih mestih, kot so kavarne, letališča in hoteli, ki pogosto ponujajo brezplačen Wi-Fi. Ta omrežja so pogosto nešifrirana, kar omogoča spletnim napadalcem, da prestrezajo podatke. Večje število potnikov, jim nudi več priložnosti za uspeh, zato so toliko bolj dejavni.

MiPi nasvet: Uporabljajte Wi-Fi varno, če je le možno, se mu izognite.

Izogibajte se uporabi javnega Wi-Fi-ja, če ga nujno potrebujete, uporabite navidezno zasebno omrežje (VPN) za šifriranje vaše internetne povezave.

Nevarnost št. 2: Napadi z lažnim predstavljanjem (phishing)

Poskusi phishinga se poleti običajno povečajo, saj napadalci ciljajo na podjetja in organizacije, ko so zaradi odsotnosti in nadomeščanj najbolj ranljiva. Ti napadi so namenjeni nameščanju zlonamerne programske opreme oziroma kraji osebnih podatkov ter finančnih sredstev. Kibernetski napadalci vas lahko oškodujejo tudi z goljufijami, povezanimi s potovanji, kot so lažne rezervacije za namestitev, kjer zahtevajo plačilo vnaprej.

MiPi nasvet: Prepoznajte in prijavite poskuse phishinga.

Bodite previdni pri nepričakovanih e-poštnih in spletnih sporočilih ter vedno preverite njihovo verodostojnost, preden se odzovete na zahteve. Prepričajte se, da spletna mesta, ki jih obiskujete, uporabljajo HTTPS, še posebej pri vnosu osebnih podatkov.

Nevarnost št. 3: Kraja in izguba naprav

Poletna potovanja povečajo možnost izgube naprav ali njihove kraje. Nezavarovane naprave lahko tatovom omogočijo neposreden dostop do občutljivih informacij. Tveganje za krajo je pogosto večje na močno obljudenih mestih, kot so turistične atrakcije, javni prevoz in javni dogodki.

MiPi nasvet:  Zavarujte svoje mobilne naprave.

Uporabite močna gesla in kode za zaklepanje, omogočite varnostne funkcije in zaklepe ter imejte naprave blizu sebe. Če je možno, svoje mobilne naprave sploh ne jemljite s seboj, temveč uporabite na primer svoj stari telefon, ki bo zadostoval za klice in SMS, za fotografiranje pa namenski fotoaparat.

Nevarnost št. 4: Kraja podatkov prek polnilnih USB postaj

Javne USB polnilne postaje, ki so pogosto na voljo na letališčih, v nakupovalnih središčih in hotelih, lahko kibernetski kriminalci prilagodijo za krajo podatkov ali namestitev zlonamerne programske opreme na vašo napravo prek USB vhoda. Ta metoda, znana kot »juice jacking«, izkorišča potrebo potnikov po polnjenju naprav na poti.

MiPi nasvet: Izogibajte se javnim USB polnilnicam.

Uporabite svojo prenosno polnilno napravo (t. i. powerbank) oziroma polnite svoje naprave samo prek električnih vtičnic.

Nevarnost št. 5: Zastarela programska oprema in nepreverjene aplikacije

Med počitnicami uporabniki pogosto odložijo posodabljanje svojih naprav in aplikacij, kar lahko omogoči spletnim napadalcem, da izkoristijo varnostne pomanjkljivosti. Uporaba zastarele programske opreme povečuje tveganje za napad, poleg tega lahko iz nepreverjenih virov na napravo prenesemo  zlonamerno programsko opremo.

MiPi nasvet: Posodabljajte programsko opremo.

Redno posodabljajte svoje naprave in aplikacije ter se izogibajte nameščanju aplikacij iz neuradnih virov.

Še nekaj dodatnih namigov za varno poletje:

► Bodite previdni pri razkrivanju svoje lokacije: vedno preverite in omejite nastavitve storitev lokacije na mobilnih napravah. Izogibajte se deljenju trenutne lokacije na družbenih omrežjih.

► Imejte nadzor nad svojimi financami: med potovanjem preverjajte bančne izpiske in potrdila o plačilih, da zgodaj odkrijete morebitne nepooblaščene transakcije.

Opremljeni z znanjem o najpogostejših kibernetskih nevarnostih in ob upoštevanju MiPi nasvetov vam je lahko prihranjena marsikatera nevšečnost. Da vam bodo na letošnje poletje ostali lepi spomini in spletnim goljufom ne boste dali priložnosti, da vam zagrenijo brezskrbne dni. 

MiPi najdete na spletni strani ter na spletnih platformah facebook-logo - SPOTeurope @PortalMiPi in #beri_mipi.

 

Pri pripravi prispevka je bilo uporabljeno gradivo: 5 Digital Dangers of Summer.


Nazaj na vse novice