X

Teme

Kako med počitnicami v tujini pametno uporabljamo pametne naprave?

 

 

Na eno izmed lepih prednosti članstva v EU smo se že zdavnaj privadili. Ta namreč je, lahko telefoniramo, pošiljamo sporočila, gledamo filme ali brskamo po spletu, v vseh državah članicah EU po enakih cenah kot doma že vse od leta 2017.  Uredbo, ki je uvedla  »Gostovanje kot doma«, je Evropska komisija podaljšala vse do leta 2032. Države nečlanice, kjer prav tako veljajo pravila gostovanja kot doma, so še Islandija, Liechtenstein in Norveška.

V teh državah nam za uporabo mobilnega telefona operaterji ne smejo zaračunati več kot v domačem omrežju. Objavljanje na družbenih omrežjih, odgovarjanje na elektronsko pošto ali gledanje programa prek spleta tako operater ne sme zaračunati dražje. O količini prenosa podatkov, ki ga ima uporabnik vključenega v svojem paketu, mora operater uporabnika obvestiti ob prvi prijavi v tuje omrežje, je določena v paketu, ni pa nujno enaka, kot jo ima uporabnik v Sloveniji. Količina podatkov, ki jo mora operater zagotoviti v gostovanju znotraj EU, je odvisna od maloprodajne cene paketa in najvišje veleprodajne cene podatkovnega gostovanja, ki se vsako leto postopno niža. Prav zato je tudi količina podatkov, ki jo ima uporabnik na voljo v paketu, ob nespremenjeni ceni, vsako leto nekoliko višja.

EU je določila tudi, da imamo uporabniki,  ne le v poletnih mesecih, ampak kadarkoli potujemo po EU, pravico do enako kakovostnega mobilnega interneta v obiskani državi članici EU kot doma, če je to na voljo. Tako bi morali operaterji zagotoviti, da dostop do omrežij 4G ali 5G, če so ta na voljo na destinaciji, ki jo obiskujete.

Ne glede na vse opisano in na vse bolj ugodne pogoje v okviru »Gostovanja kot doma«, pa je v izogib nepričakovanim stroškom uporabe mobilnega telefona in prenosa podatkov, dobro biti previden in naprave uporabljati pametno zlasti takrat, ko potujete na območja, ki so mejna področja EU. Kajti na področjih, ki so fizično znotraj EU, a blizu njenih meja, se lahko zgodi, da telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja izven EU. Pri tem običajno uporabnik sploh ne ve, da je njegov telefon prijavljen v omrežje izven EU, kar lahko povzroči visoke stroške tudi že ob minimalni uporabi mobilnega telefona. Lokacije, kjer se to lahko pripeti, so denimo:

  • obmejna območja Hrvaške;
  • nekateri grški otoki, kamor sega turško ali pa albansko omrežje;
  • na obmejnih območjih v Franciji, Nemčiji, Liechtensteinu in v Avstriji, kjer lahko telefon preklopi na švicarsko omrežje;
  • Ciper, kjer se lahko zgodi preklop na turškega operaterja.

V izogib visokim stroškom gostovanja MiPi priporoča, da uporabniki pred potovanjem pri svojem mobilnem operaterju preverijo stroške gostovanja in v primeru visokih stroškov izklopijo prenos podatkov oziroma ga omejijo na najbolj nujno.

Še posebej velja biti pozoren pri potovanjih v države, ki niso članice EU. Najpogostejše države, kamor slovenski uporabniki zlasti v času počitnic radi potujete, ne morete pa gostovati po enakih cenah kot doma, so naslednje države: Turčija, Črna Gora, Egipt, Združeno kraljestvo, Švica, Bosna in Hercegovina, Albanija, Srbija. Operaterji zanje v večini omogočajo zakup storitev, ki je običajno bistveno ugodnejši od rednih cen gostovanja. Prav tako je možna komunikacija z dostopom prek WiFi omrežja, ki je tudi v tujini na veliko mestih brezplačen.

MiPi najdete na spletni strani ter na spletnih platformah facebook-logo - SPOTeurope @PortalMiPi in #beri_mipi.

 

 


Nazaj na vse novice