X

Teme

Informacijska pismenost

Življenjska doba računalniškega operacijskega sistema – Windows 7

Življenjska doba računalniškega operacijskega sistema – Windows 7

Če imate na osebnem računalniku nameščen operacijski sistem Windows 7, ste morda že zasledili obvestilo Microsofta, da podpora za Windows 7 od 14. januarja 2020 ne bo več na voljo. To pomeni, bo vaš računalnik še vedno deloval, vendar pa Microsoft ne bo več zagotavljal tehnične podpore za kakršnekoli težave, posodobitve programske opreme in varnostne posodobitve ali za druge popravke. Po podatkih spletne strani Netmarketshare.com je operacijski sistem Windows 7 še vedno nameščen na vsaj tretjini (36 %) osebnih računalnikov, ki uporabljajo Windows operacijski sistem, kar je relativno visok delež, če ga primerjamo z Windows 10, ki še ni presegel polovičnega deleža (42 %).

Navedeno pomeni, da boste lahko uporabljali svoj računalnik s sistemom Windows 7 brez nadaljnjih posodobitev programske opreme in varnostnih posodobitev, vendar bo računalnik bolj dovzeten na viruse in zlonamerno programsko opremo ter tako izpostavljen večjemu tveganju za različne okužbe z zlonamernimi programskimi virusi in različne zlorabe. Pri Microsoftu svetujejo, da izberete nov osebni računalnik z Windows 10, kajti ponudba za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 se je končala 29. julija 2016.

Kljub temu, da je to pogosta praksa in se večinoma tudi dobro obnese, odsvetujejo da sistem Windows 10 namestite na starejši računalnik, saj nekatere naprave s sistemom Windows 7 niso združljive s sistemom Windows 10, oziroma je zanje na voljo manj funkcij.

Za razliko od prejšnjih izdaj sistema Windows, za katere je veljal fiksni pravilnik o življenjskem ciklu, ki je zagotavljal 10 let podpore (vsaj 5 let osnovne podpore, ki ji sledi 5 let razširjene podpore), je njihov aktualni sistem Windows 10, neprekinjeno servisiran in podprt, Microsoft pa vsaj 12 mesecev prej pošlje obvestilo o koncu podpore, če v ponudbi ne bo naslednje različice izdelka ali storitve.


Nazaj na vse novice