X

Teme

Informacijska pismenost

Zaostrena pravila za spletne nakupe znotraj EU že veljajo

Od začetka maja tudi pri nas veljajo nova pravila plačevanja pri opravljanju spletnih nakupov, ki jih je prinesla direktivo EU o plačilnih storitvah. Spletnih nakupov brez močne avtentikacije tako ni več mogoče opraviti. Kaj to pomeni in kaj potrebujete za spletni nakup?

Zato je zelo pomembno, da si uporabniki na pametni telefon pravočasno naložijo ustrezno aplikacijo oziroma si zagotovijo rešitev, ki jo za potrjevanje spletnih plačil ponuja banka ali hranilnica.

Foto: OKROUTE

Varnost nakupov je izboljšana zaradi dodatne zaščite potrošnika pred goljufijami, predvsem z zahtevo po uvedbi močne avtentikacije imetnikov kartic v postopku plačil na daljavo.

Če poenostavimo: Kupec mora pri plačilu blaga ali storitve pri spletnemu trgovcu na nek način potrditi, da to plačilo res opravlja prav on. To bo potrdil z vsaj dvema od treh spodaj možnih  načinov za potrditev istovetnosti kupca:

- z nečim, kar ve, to je geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje,

- z nečim, kar ima, to je pametni telefon ali druga mobilna naprava),

- ali pa s katerim od biometričnih podatkov, kot so prstni odtis, roženica, obraz, glas.

Opozoriti velja, da takšno potrjevanje spletnih plačil ne bo v uporabi vedno in pri vseh spletnih trgovcih. Spletni trgovci se namreč lahko odločijo za uporabo izjem denimo pri nakupih nižjih zneskov, kjer dodatna potrditev v mobilni aplikaciji oziroma drugi rešitvi za potrjevanje plačil ne bo potrebna. Prav tako direktiva velja le za plačila znotraj EU, kar pomeni, da plačila za nakupe pri trgovcih izven evropskega gospodarskega prostora potekajo brez tega novega dodatnega preverjanja.

Kaj pa tisti, ki ne uporabljajo pametnih telefonov?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so že prejeli pritožbe, ker veliko teh rešitev zahteva pametni telefon, ki ga čisto vsi nimajo ali ne želijo uporabljati, zato pozivajo banke k obstoječim alternativnim rešitvam za spletne nakupe.  Je pa res, da gre vse v smer digitalizacije in v prihodnosti bo verjetno pametni telefon tisti, ki bo pogoj za dostop do raznih storitev.

Podrobnejši pregled plačevanja pri spletnih nakupih po novem po posameznih bankah in hranilnicah pa si lahko ogledate na spletni strani Združenja bank Slovenije.


Nazaj na vse novice