X

Teme

Informacijska pismenost

Zakaj moramo biti pozorni na dovoljenja, ki jih dodelimo aplikacijam

Aplikacije za delovanje v operacijskem sistemu Android potrebujejo različne vrste dostopa, za pošiljanje SMS sporočil, uporabo kamere, dostop do imenika, dostop do GPS lokacije, dostop do interneta itd. Podatek o dovoljenjih, ki jih aplikacija potrebuje za izvajanje, služi torej uporabniku, da ga opozori, do katerih podatkov bo aplikacija dostopala.

Uporabnik si zahteve za dostop lahko ogleda že pred prenosom in se na osnovi njih odloči, ali si bo aplikacijo namestil. Spodnja slika prikazuje, kako preveriti zahteve aplikacije in primer, ko navidez nedolžna aplikacija želi prekomerna dovoljenja.

opis aplikacije

Denimo dovoljenje za dostop do GPS lokacije zagotovo potrebuje aplikacija, kot je Google Maps (Google zemljevidi), saj za določanje položaja nujno potrebuje dostop do teh podatkov. Igre, budilka, svetilka ali računalo pa takšnega dovoljenja za delovanje ne potrebujejo. Če takšna aplikacija zahteva dostop do podatkov o GPS lokaciji, je zelo verjetno okužena z zlonamerno kodo.

Zlonamerne kode, kot so denimo SMS trojanski konji, zahtevajo dovoljenje za pošiljanje SMS sporočil, nekatere pa celo dovoljenje za dostop do podatkov o telefonskih klicih ter popoln dostop do interneta, zato moramo biti na takšna dovoljenja pri nameščanju aplikacij še posebej pozorni. Logično je, da tovrstno dovoljenje zahtevajo aplikacije za pošiljanje sporočil (GO SMS, Viber ...), aplikacije kot so npr. Dropbox, brskalniki, predvajalniki glasbe, igre, razne aplikacije za zabavo pa takšnega dovoljenja za delovanje ne potrebujejo.

Aplikacije, ki si jih prenesemo iz neznanih virov, so v veliko primerih okužene z zlonamerno programsko opremo. Takšne aplikacije v večini primerov niso pregledane, njihov izvor pa ni poznan. Najbolj varen in znan vir za prenos aplikacij je seveda uradna trgovina Google Play, vseeno pa je zmotno pričakovati, da je nameščanje aplikacij iz uradne trgovine popolnoma varno, vendar je možnost za okužbo precej manjša zaradi Googlovega sistema preverjanja aplikacij in ostalih varnostnih ukrepov. Nameščanju aplikacij iz neznanih virov se torej izogibamo in uporabimo le vire, ki jim lahko zaupamo, v nastavitvah pa si onemogočimo nameščanje aplikacij iz neznanih virov.

Uporabnikom svetujemo, da si zahtevana dovoljenja pred namestitvijo aplikacije preberejo. V primeru, ko aplikacija morda zahteva preveč dovoljenj, je smiselno preveriti razvijalca in komentarje uporabnikov, ki so to aplikacijo že namestili.


Nazaj na vse novice