X

Teme

Informacijska pismenost

Začele so veljati obveznosti za zelo velike spletne platforme in iskalnike

Danes, 25. avgusta 2023, je napočil trenutek, ko morajo zelo velike spletne platforme in iskalniki, med katere sodijo tudi najbolj priljubljena družbena omrežja in spletne storitve, kot so Facebook, Instagram, X, TikTok, Amazon Store, Youtube, Booking in Google, v Evropski uniji upoštevati strožja pravila, namenjena večji zaščiti uporabnikov. Ta pravila so določena v evropskem aktu o digitalnih storitvah (DSA), njihovo upoštevanje pa bo Evropska komisija pozorno spremljala.

ikone družabnih medijev

DSA je začel veljati novembra 2022 in se bo po vsej EU začel uporabljati februarja 2024, vendar pa nova pravila začnejo že prej, torej danes, veljati za zelo velike platforme in iskalnike. Seznam spletnih ponudnikov, ki morajo v skladu z DSA upoštevati strožja pravila, je Evropska komisija pripravila že aprila in obsega 17 zelo velikih spletnih platform ter 2 zelo velika iskalnika, ki imajo vsaj 45 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno. Zaradi velikega družbenega vpliva zelo velikih spletnih platform in iskalnikov jim DSA nalaga dodatne obveznosti za obvladovanje sistemskih tveganj. Gre za enega pomembnejših korakov v prizadevanjih za varnejše, bolj predvidljivo in zaupanja vredno spletno okolje.

Od danes na velikih spletnih platformah in iskalnikih tako ni več mogoče ciljno usmerjeno oglaševanje z uporabo občutljivih osebnih podatkov, prepovedano je tudi ciljno oglaševanje mladoletnikom. Namen novih pravil je tudi opolnomočiti uporabnike na spletu in jih zaščititi. Ponudniki jih morajo po novem podrobneje seznaniti z razlogi za umik ali drug poseg v vsebino, uporabniki pa se lahko pritožijo na moderiranje, pri čemer so jim na voljo različni načini. Uporabnikom bodo tako od danes dalje na voljo kontaktne točke, upravičeni bodo do jasnih informacij, zakaj se jim priporoča določene vsebine in oglase, izključili bodo lahko priporočanje na osnovi njihovega uporabniškega profila. Platforme bodo morale začeti označevati vse oglase in objavljati informacije o naročnikih. Poleg tega bodo morale enkrat letno opraviti oceno tveganja za nevarnosti, do katerih bi lahko prišlo na platformah. Te ocene tveganja - rok za oddajo prve se izteče danes - so namenjene učinkovitemu boju proti dezinformacijam, sovražni vsebini in ponaredkom.

Na komisiji zagotavljajo, da bodo pozorno spremljali upoštevanje zakonodaje, za njihovo nespoštovanje pa so zagrožene visoke kazni. V ta namen je bil ustanovljen tudi Evropski center za preglednost algoritmov.

Določena pravila iz DSA bodo veljala tudi za manjše platforme, pri čemer pa bodo za nadzor nad njihovim upoštevanjem pristojne nacionalne oblasti. Te morajo zato do februarja 2024, ko bo se bo DSA začel izvajati v celoti, sprejeti nacionalno zakonodajo. Osnutek slovenske zakonodaje je še v javni obravnavi, pripombe je mogoče oddati do 18. septembra 2023. Osnutek zakona določa tudi koordinatorja digitalnih storitev oziroma pristojni organ za izvajanje in nadzor nad izvajanjem DSA in to pristojnost podeljuje Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS).

Povzeto po STA, več preberite tudi na spletni strani Ministrstva za digitalno preobrazbo in na spletnih straneh Evropske komisije.


Nazaj na vse novice