X

Teme

Informacijska pismenost

Začel se je Evropski mesec kibervarnosti!

Oktober je Evropski mesec kibervarnosti. Mednarodna pobuda je združila vse članice EU v aktivnostih ozaveščanja državljanov o spletnih nevarnostih, še posebej o ribarjenju za podatki oz. phishing prevarah. Te so postale globalni varnostni izziv, o različnih oblikah phishiga pa smo na portalu Mipi pisali že večkrat.

V Sloveniji bo ta mesec kibervarnosti postavil v središče starejše uporabnike in njihove digitalne veščine. Ob pričetku kampanje sta Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT in Ministrstvo za digitalno preobrazbo na skupni tiskovni konferenci predstavila izzive, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta in tudi pomoč, ki jim je na voljo. Pripravili so tudi priročnik, namenjen starejšim uporabnikom spleta, ki pojasnjuje temeljne pristope in način komunikacije spletnih goljufov. Ti principi so enaki, ne glede na to, ali komunicirate prek elektronske pošte, nakupujete v spletni trgovini ali uporabljate družbena omrežja.

slike prosojnic Varni na spletu

V prihodnjih dneh pa bo potekalo tudi več dejavnosti, na katere opozarjamo na portalu MiPi.

Ključno sporočilo – naj vas ne bo strah vprašati

V sklopu kampanje Evropski mesec kibervarnosti bodo starejše nagovarjali tudi z videi na zaslonih v mestnih avtobusih v Ljubljani, Mariboru in Celju, v več kot 200 nakupovalnih središčih in v središču Ljubljane. Kratke animacije bodo opozarjale na štiri trenutno najpogostejše prevare – ribarjenje za podatki prek SMS in elektronskih sporočil, poskus kripto investicijske prevare in lažne nagradne igre. Osrednje sporočilo se glasi »Naj vas ne bo strah ali sram prositi za pomoč!«, saj kot izpostavljajo na SI-CERT, vas lahko en telefonski klic reši velikih težav. Če prejmete neznano SMS ali elektronsko sporočilo, ki se predstavlja kot banka, dostavno podjetje, telekomunikacijsko podjetje, celo FURS ali policija,    se ustavite. Raje pokličite in preverite, ali je sporočilo res prišlo od tega pošiljatelja, o tovrstnih prevarah zelo ažurno opozarjajo tudi na portalu Varni na internetu.

Gradiva za izvajalce računalniških tečajev

V sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu, ki ga izvajajo na odzivnem centru SI-CERT, so ob letošnjem mesecu kibervarnosti pripravili izobraževalna gradiva za izvajalce računalniških usposabljanj. Ta so ključna v procesu krepitve digitalnih veščin starejših, saj jim podajo pomembno znanje, predvsem pa jih opogumijo, da postanejo aktivni uporabniki sodobnih digitalnih storitev. Obenem pa tudi sami potrebujejo strokoven vir informacij in vpogled v aktualno dogajanje na področju kibernetske varnosti. Na portalu Varni na internetu tako lahko najdete gradiva za izvedbo štirih tematskih delavnic:

  1. kako prepoznati spletno goljufijo,
  2. kako preveriti spletno trgovino,
  3. varna raba pametnih telefonov in
  4. zaščita elektronske pošte.

Za vsako tematsko učno uro so izvajalcem na razpolago video predavanje, prosojnice s podrobnimi usmeritvami in priročnik ABC varnosti na spletu, ki pojasnjuje način  komunikacije spletnih goljufov.

Prav tako bo tudi letos znova potekal Cyber Night, največje slovensko varnostno tekmovanje, ki omogoča posameznikom, da se soočijo z različnimi izzivi s področja kibernetske varnosti, si pridobijo nova znanja in izkušnje ter se tudi medsebojno povežejo. Potekal bo 13. 10. 2023, potrebna je predhodna prijava, pri izvedbi pa med drugim sodelujejo Sekcija za kibernetsko varnost pri GZS-ZIT, IKT-Horizontalna mreža, GZS in Urad Vlade RS za informacijsko varnost (URSIV).

Evropski mesec kibernetske varnosti (European Cybersecurity Month) je namenjen promociji kibernetske varnosti, ki vsako leto oktobra poteka po celotni Evropi. Pobudo usklajujeta Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) in Evropska komisija, podpirajo pa jo države članice EU in več kot 300 partnerjev. Institucionalni partner kampanje v Sloveniji je Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki tudi koordinira program Varni na internetu.

Več pojasnil o pobudi najdete v povezavi:

https://www.enisa.europa.eu/news/emerging-technologies-make-it-easier-to-phish


Nazaj na vse novice