X

Teme

Informacijska pismenost

Vodnik po ChatGPT, hitro rastoči zvezdi umetne inteligence

Veste, kaj se skriva za izrazom ChatGPT in kako to orodje uporabljati? ChatGPT se je v izjemno kratkem času bliskovito razširil in postal zelo priljubljen, s tem pa je tudi v širši javnosti odprl prostor za premislek o vplivih, ki jih ima umetna inteligenca na družbo.

OpenAI logo

Kaj je ChatGPT?

ChatGPT je računalniški program, ki uporablja umetno inteligenco za ustvarjanje besedila, zagnalo pa ga je raziskovalno podjetje OpenAI. ChatGPT je edinstven, ker podaja odgovore v pogovorni obliki, podobno kot ljudje pišejo in govorijo. Lahko piše eseje, rešuje matematične probleme in še veliko več.

Kako se je predstavil sam, lahko preberete na spodnji sliki:

primer komunikacije z ChatGPT

ChatGPT se je učil na obsežnem naboru podatkov, vključno s knjigami, spletnimi besedili, članki iz Wikipedije in drugim. Vedeti pa moramo, da je ChatGPT omejen na znanje, ki ga je imel pred usposabljanjem leta 2021, zato se lahko zgodi, da ni najbolj na tekočem z aktualnim dogajanjem.

Tako je ChatGPT na vprašanja o svetovnem nogometnem prvenstvu odgovoril ob pripravi članka v začetku marca 2023:

primer interakcije z ChatGPT

Njegova velika prednost je, da zmore priznati, da se moti ali da nima dostopa do svežih podatkov. ChatGPT se z veseljem popravlja, ko ga hranimo z ustreznimi informacijami. To lahko pripišemo njegovi uporabi povratnega procesa, imenovanega reinforcement learning (RL), pri katerem se tehnologija uči z interakcijo z ljudmi. Na podlagi teh povratnih informacij lahko ChatGPT izboljšuje svoje rezultate.

Kako uporabljati ChatGPT?

Če želite uporabljati ChatGPT, najprej ustvarite brezplačen račun na spletnem mestu OpenAI. Nato preprosto vnesete vprašanja ali ukaze v besedilno polje. Vaše zahteve so lahko zelo preproste ali zelo kompleksne. ChatGPT vam bo pomagal z recepti pri kuhanju kosila in pri pisanju seminarske naloge. Orodje vam omogoča, da odgovor izpopolnjujete z dodajanjem dodatnih navodil. ChatGPT shrani zapis vaših pogovorov, ki si jih lahko ogledate ali nadaljujete pozneje.

Opozoriti pa velja, da vam ChatGPT ne bo izdal svojih virov in povedal, kdo je ustvaril izvirne informacije. Orodje je še v razvoju, zato lahko dela napake, širi napačne informacije in daje netočne odgovore. To je tudi eden od razlogov, da je treba posebno pozornost nameniti ozaveščanju o uporabi umetne inteligence – zavedati se moramo, da se ne gre slepo zanašati nanjo in da je treba informacije, s katerimi nam postreže, preveriti. Mnenja o uporabi ChatGPT v izobraževanju, pa tudi na drugih področjih, kot so npr. raziskave, novinarstvo ali oglaševanje, so zato deljena.

Ali naj otroci uporabljajo ChatGPT?

Če vašega otroka zanima uporaba ChatGPT, je najboljše, da ga uporablja skupaj z odraslimi. Družine lahko skupaj raziskujejo orodje in ga preizkusijo, ta čas pa izkoristijo tudi za pogovor o tem, kako pravilno in odgovorno uporabljati umetno inteligenco. Seveda je takšen pogovor dobrodošel tudi v razredu ali predavalnici.

Če vaši otroci uporabljajo ali želijo uporabljati ChatGPT, jim:

  1. pojasnite pomen preverjanja verodostojnosti vira in poudarite, da ChatGPT ne navaja virov za svoje informacije;
  2. - pomagajte razumeti, kaj je plagiat, in jih opozorite, da se lahko uporabo ChatGPT za opravljanje šolskih nalog obravnava kot plagiat ali goljufanje;
  3. pomagajte poiskati načine, kako bi lahko kot družina uporabili ChatGPT za navdih. Skupaj prosite ChatGPT, naj npr. ustvari seznam dejavnosti na prostem ali naj predlaga ustvarjalni projekt, ki bi ga lahko otroci preizkusili.

Pasti in izzivi umetne inteligence

Čeprav se je s ChatGPT zabavno igrati in ga lahko zelo koristno uporabimo kot podporo pri učenju ali zbiranju informacij, se moramo zavedati, da se njegove zmogljivosti lahko zlorabi tudi za manj plemenite namene. Dejstvo, da zmorejo ChatGPT in njemu sorodna orodja ustvariti besedilo v prepričljivo naravnem jeziku, je seveda impresiven inženirski podvig, ki pa lahko predstavlja tudi tveganje za družbo. Postane lahko namreč tudi generator dezinformacij in prefinjenih phishing napadov, širi teorije zarot in spodkopava zaupanje javnosti v medije. Ko ljudje več ne vedo, kaj je resnica in kaj ne, se namreč zmanjšuje njihovo zaupanje v informacije, posledično pa ne zaupajo ničemur več. Uporaba umetne inteligence poleg tega odpira pomembna vprašanja v zvezi z osebnimi podatki, varstvom podatkov in zasebnostjo, prinaša številne izzive na področju izobraževanja in učenja, pa tudi številna etična vprašanja. Zato je pomemben interdisciplinaren pristop – medijski strokovnjaki bodo morali v prihodnje tesno sodelovati s strokovnjaki in razvijalci na področju računalništva ter si prizadevati, da se tehnologijo razvija in uporablja na odgovoren in etičen način.

Etične smernice EK o uporabi umetne inteligence in podatkov pri poučevanju in učenju za učitelje

Uporabi novih tehnologij se seveda ni smiselno izogibati, temveč se jo naučiti odgovorno in koristno uporabljati ter jo vključevati tudi v procese izobraževanja. Tega se zaveda tudi Evropska komisija, ki je v okviru Akcijskega načrta za digitalno izobraževanje 2021–2027 pripravila tudi ukrepe za obravnavanje etičnih posledic in izzivov uporabe umetne inteligence in podatkov v izobraževanju in usposabljanju.

V tem kontekstu je oktobra 2022 objavila Etične smernice o uporabi umetne inteligence in podatkov pri poučevanju in učenju za učitelje. Z njimi želi izboljšati razumevanje uporabe  umetne inteligence in podatkov pri poučevanju in učenju. Vključujejo definicijo umetne inteligence v izobraževanju in opredeljujejo njene izobraževalne namene ter njeno uporabnost pri spopadanju z izobraževalnimi izzivi. Upoštevajo tudi etične vidike skupaj z zahtevami glede kritične in učinkovite uporabe umetne inteligence in podatkov v šoli ter razvojem kompetenc za samozavestno in ustrezno uporabo virov in orodij umetne inteligence.

Smernice so na voljo v vseh jezikih EU, spremljajo pa jih infografika, informativni list in videoposnetek s podnapisi.

Pri pripravi članka so bili uporabljeni naslednji viri:

Guide to ChatGPT for Parents and Caregivers

AI and data use in education: the European Commission’s ethical guidelines

Will ChatGPT also Revolutionise Media Research?


Nazaj na vse novice