X

Teme

Informacijska pismenost

Vaš ogljični odtis si lahko izračunate sami

Tokrat na portalu MiPi analiziramo zanimivo spletno aplikacijo, s katero si lahko izračunamo svoj ogljični odtis. Predstavljamo vam PSLifestyle, kalkulator ogljičnega odtisa, ki pomaga uporabnikom izvedeti več o vplivu njihovega življenjskega stila in  aktivnosti na okolje, istočasno pa ponuja konkretne predloge, kako lahko s pametnimi vsakdanjimi rešitvami svoje navade spremenijo oziroma izboljšajo.

slika ekrana na mobilnem telefonu

Projekt PSLifestyle je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 in je nastal v partnerstvu Slovenije s še 8 državami. Zajema mrežo 16 konzorcijskih partnerjev. Koordinira jih finski inštitut Sitra, slovenska partnerja pri projektu pa sta Mestna občina Ljubljana (MOL) in Circular Change.

 

V zadnjem letu je skoraj 200 Ljubljančank in Ljubljančanov sodelovalo pri razvoju spletne aplikacije PSL, verzija alfa omenjene aplikacije je zdaj na voljo vsem.QR koda

 

Od maja lani do maja letos se je na šestih delavnicah Living Laba Ljubljana zbralo skoraj 200 prebivalcev mesta, starih od 18 do 70 let. Cilj teh srečanj je bilo raziskovanje koncepta trajnostnega življenjskega sloga in sooblikovanje spletne aplikacije PSLifestyle. 200 prebivalcev glavnega mesta je tako sodelovalo pri razvoju te spletne aplikacije, ki je zdaj na voljo vsem in jo sestavljajo trije deli:

  1. prvi je vprašalnik o življenjskem slogu, kjer odgovarjate na vprašanja v štirih kategorijah – bivanje, prehrana, mobilnost in druga potrošnja – ter tako pridobite izračun svojega osebnega ogljičnega odtisa,
  2. v nadaljevanju se prikaže sto praktičnih nasvetov o tem, kako lahko izračunani ogljični odtis zmanjšate,
  3. izbrane aktivnosti pa se nazadnje prikažejo v tretjem delu, to je v osebnem načrtu PSL, ki vam pomaga spremljati vaš osebni napredek.

Kaj pravzaprav je ogljični odtis?

To je količina izpustov ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, za katero je odgovoren posameznik ali podjetje oziroma organizacija. Ogljični odtis meri vpliv na podnebne spremembe. Ta vpliv merimo v tonah ekvivalenta ogljikovega dioksida in ga lahko izračunamo za dejavnost, dogodek, izdelke ter posameznike. Posamezniki smo z vsakodnevnimi odločitvami odgovorni za kar 72 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov, ki jih ustvarjamo z našimi načini bivanja, mobilnosti, prehranjevanja in druge potrošnje.

 

In kakšni so prvi izsledki uporabe te aplikacije?

Pri nas je sicer povprečni letni odtis 5600 kg ekvivalenta CO2 na osebo. Za primerjavo: na Finskem je 9800 kg in v Turčiji 4700 kg ekvivalenta CO2. Naš skupni evropski cilj je do leta 2030 doseči povprečno 2500 kg ekvivalenta CO2 na osebo na leto. Na Finskem je aplikacija dosegla že več kot 1,4 milijona uporabnikov. Slovenija si je zastavila cilj doseči 45.000 uporabnikov do leta 2025. Končni cilj projekta je, da spletno orodje PSLifestyle v naslednjih treh letih doseže skupno 4 milijone uporabnikov v Evropi ter omogoči tudi nadaljnje raziskovanje in oblikovanje ukrepov za obvladovanje podnebnih sprememb v Evropi.

 

Svoj odtis si tako lahko izračunate sami. 

Več o projektu in delovanju aplikacije pa si lahko preberete tudi tu.

 


Nazaj na vse novice