X

Teme

Informacijska pismenost

V čigavih rokah so platforme in omrežja, ki jih uporabljate vsak dan?

Partner portala MiPi, Evropsko združenje gledalcev (EAVI), ki je mednarodna neprofitna organizacija, ki se zavzema za medijsko pismenost in polno državljanstvo, je objavil zanimivo infografiko, ki prikazuje pokrajino lastništva glavnih tehnoloških platform. Ta razkriva, da nadzor nad platformami leži v rokah peščice, a lahko dosežejo milijarde uporabnikov po vsem svetu. 

Infografika

Infografika prikazuje, kako majhna skupina posameznikov poseduje ogromen vpliv nad digitalnim svetom. Ne glede ne to, ali gre za družabna omrežja ali večje tehnološke družbe, majhna skupina zasebnih lastnikov drži ključe informacijskega kraljestva, oblikuje javni diskurz in ustvarja percepcije na globalni ravni. Ta koncentracija moči postavlja kritična vprašanja o demokratični naravi razširjanja informacij in njenih morebitnih posledicah za družbeni diskurz.

S tem pojavom se je ukvarjal znani jezikoslovec in filozof Noam Chomsky, v svoji teoriji medijev, ki je bila pogosto imenovana kar »propagandni model«, in trdi, da informacije, ki jih razširjajo masovni mediji, niso zgolj odsev objektivne resničnosti, ampak so filtrirane in oblikovane s strani različnih dejavnikov. Prvi filter, ki je morda tudi najpomembnejši, se vrti okoli lastništva medijev in njihovega vpliva na vsebino, ki doseže javnost.

"Noam Chomsky je bil intelektualni čudežni deček, ki je kasneje pridobil doktorat iz lingvistike na Univerzi v Pensilvaniji. Od leta 1955 je profesor na MIT-u in je ustvaril prelomne, kontroverzne teorije o človeški jezikovni sposobnosti. Chomsky je objavljal o temah na svojem področju kot o vprašanjih nestrinjanja in ameriški zunanji politiki." (Hearst Magazine Media)
 

Za bralce in uporabnike omrežij je zato ključno, da kritično preučijo informacije. Chomskyjeva teorija medijev služi kot močno steklo, skozi katerega lahko razumemo dinamiko lastništva medijev in njene posledice za informacijski ekosistem.

Infografika lahko služi kot vizualna pomoč v uvid koncentracije moči in poudarja potrebo po preudarni in medijsko pismeni publiki, ki zna razmišljati kritično.

Več si lahko preberete tu.


Nazaj na vse novice