X

Teme

Informacijska pismenost

Ste pomotoma izbrisali podatke na svojem računalniku in ne veste, kako do njih?

So izbrisani podatki za vas zelo pomembni, nimate pa varnostne kopije? V nadaljevanju preberite, ali je v takem primeru že vse izgubljeno ali še obstaja možnost njihove povrnitve. V nadaljevanju opisujemo načine, kako lahko to dosežete in kaj je najbolje storiti, tudi tako, da vas vodimo skozi postopek iskanja.

punca za pisalno mizo

Najprej ne bo odveč preveriti v košu računalnika, ali se morda datoteka še nahaja tam. Če je ni, je od tod dalje precej odvisno od sreče. Poglejmo.  

Takoj nehajte uporabljati ta disk

Če gre za datoteko na vašem računalniku, bodisi z namizja, iz mape Moji dokumenti ali podobno, nemudoma izklopite računalnik. Ne dovolite, da se prav zdaj pričnejo nameščati posodobitve. Če gre za datoteko na USB disku oziroma ključku, nikar ne shranjujte ali odpirajte česarkoli na njem.

Kaj lahko storite?

 • a) Če je datoteka za vas zelo pomembna, potem proti plačilu poiščite pomoč strokovnjaka. Odnesite računalnik oziroma USB disk k poklicnemu strokovnjaku za reševanje podatkov (ang. data recovery). Trajalo bo nekaj dni in ne bo poceni, a to je daleč najbolj zanesljiva pot k povrnitvi pomembnih podatkov ali dokumentov. Zavedati pa se morate, da boste storitev plačali v vsakem primeru, torej, tudi če izgubljenega ne bo mogoče povrniti.
 • b) Če datoteka za vas ni tako pomembna, da bi bili za njeno povrnitev pripravljeni plačati, pomislite, ali morda poznate prijatelja ali znanca, ki se profesionalno ukvarja z računalniki, in bi vam bil pripravljen priskočiti na pomoč. Zavedajte pa se, da boste v tem primeru skoraj zagotovo deležni dobronamernih prijateljskih lekcij o pomenu varnostnih kopij.
 • c) Če za vas ne pride v poštev ne prva ne druga možnost, lahko sami poskusite naslednje. Potrebnega bo malo poguma in zavedanje, da lahko s to rešitvijo morda celo pokvarite svoj računalnik ali precej poslabšate možnosti, da vam iz zagate naknadno pomaga računalniški strokovnjak. Na spletu pobrskajte za odprtokodnim programom PhotoRec.

Kako deluje program PhotoRec?

 1. Če se podatek nahaja na vašem računalniku, odprite računalnik, odstranite trdi disk in ga s pomočjo ustreznega USB adapterja pripravite za priklop na drug računalnik.
 2. Na drug računalnik prenesite TestDisk in ga razpakirajte.
 3. USB adapter priklopite na računalnik, na katerega ste priklopili disk za analizo, ali USB ključek oziroma disk, kjer se nahaja izgubljena datoteka.
 4. Zaženite »Photorec_win.exe« (tj. desni klik, zaženi kot administrator). Ob tem se vam odpre črno konzolno okno, kjer s smernimi tipkami gor ali dol na tipkovnici izberete disk, ki ga boste analizirali. Izbiro potrdite tako, da s smernimi tipkami levo ali desno izberete »Proceed« in nato pritisnete vnašalko (ang. enter), kot prikazuje slika.

  slika ekrana

 5. Podobno kot pri prejšnjem koraku zdaj izberite particijo. Da skrajšate čas iskanja, je priporočljivo, da pod opcijo »File opt« izberete zgolj tiste tipe datotek, ki jih iščete (najpogosteje iskani datoteki, word in excel, spadata pod zip). Izbiro označite oziroma odznačite s preslednico (ang. space) ter shranite z »b«. Potrdite »Search«, kot je razvidno iz slik.

  slika ekrana

  slika ekrana

 6. Ker zelo verjetno uporabljate sistem Windows, v nadaljevanju izberite možnost »Other«.

  slika ekrana

 7. Zdaj izberite mapo, kamor bi shranjevali najdene datoteke. Pri tem bodite pozorni, da se ta mapa ne bo nahajala na disku, kjer izgubljene podatke oziroma datoteke iščete. Potrdite jo s »c«.

  slika ekrana

 8. Skoraj ste že na cilju. Zdaj vam po vseh zgornjih klikih preostane zgolj še čakanje in stiskanje pesti za uspeh.

  slika ekrana

S pomočjo zgoraj opisanega postopka je mogoče najti marsikateri zapis, fotografijo ali kakšno drugo datoteko, za katero smo že mislili, da je za vedno izgubljena. Seveda pa ni nujno, da bomo pri tem vedno uspešni in bomo na ta način lahko povrnili vse izgubljene oziroma pobrisane podatke.

Če niste med tistimi, ki bi vam opisani postopek utegnil koristiti že danes, pa naj vam predstavljena možnost priklica izbrisanih podatkov služi kot opomnik, da nikoli ni dobro, če vaš slabo pobrisan disk pride v napačne roke. Vedno se namreč lahko pojavi kdo, ki utegne izbrisane podatke ponovno priklicati na plano, pa če vam je to všeč ali ne.


Nazaj na vse novice