X

Teme

Informacijska pismenost

Spravljate varnostne kopije dokumentov in fotografij? Kaj pa profilov na družbenih omrežjih?

Če ne, je čas, da vas tudi na portalu MiPi spomnimo na to. Danes namreč obeležujemo svetovni dan varnostnega kopiranja. Zato so pri Varni na internetu objavili vrsto koristnih nasvetov o tem, kako poskrbeti za varnostne kopije, predvsem pa zakaj je to vedno bolj pomembno.

V Varni na internetu pozivajo k izdelavi varnostne kopije dragocenih dokumentov, fotografij in videoposnetkov. Hkrati pa opozarjajo na pogosto spregledane vidike naših digitalnih življenj – profile na družbenih omrežjih, osebne bloge in varnostne kode, ki prav tako potrebujejo varnostno kopijo.      

Strokovnjaki za kibernetsko varnost namreč že leta opozarjajo na napade z izsiljevalskimi virusi in vdore v uporabniške račune, ki v trenutku onemogočijo dostop do vseh shranjenih dokumentov. Tudi v primeru ukradenega prenosnika ali izgubljenega telefona so varno shranjene varnostne kopije vse, kar nam ostane.

Kako se lotiti izdelovanja varnostnih kopij?

Kot sporočajo iz Varni na internetu, je dovolj že cenovno dostopen USB ključ ali zunanji disk ter malce časa, da naredimo izbor pomembnih dokumentov na osebnem računalniku. Pripravili so video vodič s postopkom izdelave varnostne kopije v treh preprostih korakih, ki se jih lahko loti vsak. Nujno pa si nastavite tudi varnostno kopiranje vašega pametnega telefona v izbrano oblačno storitev.

Ne pozabite na profile na družbenih omrežjih

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT prejemajo prijave uporabnikov, ki so jim napadalci vdrli v različne spletne storitve. Številni tako ostanejo brez dostopa do osebnih profilov in poslovnih strani na družbenih omrežjih, ki pa so za mnoge pomemben arhiv dela, neke vrste fotoalbum, zbirka objav, spominov in tudi dosežkov. Za marsikoga pa profil ali stran na družbenih omrežjih predstavlja tudi posel. Vedno več je posameznikov, ki na ta način opravljajo svojo službo. Izguba profila lahko med drugim pomeni hud finančni udarec.

Na prvem mestu je nasvet, da poskrbite za ustrezno preventivo in zaščitite račun z dvofaktorsko avtentikacijo, hkrati pa naredite tudi kopijo celotnega profila. Ko pride do zlorabe, napadalci pogosto izbrišejo vse obstoječe objave. Tudi če vam uspe povrniti dostop, lahko ostanete brez vsebin, ki ste jih dolga leta ustvarjali. Zato je priporočljivo, da ustvarite varnostno kopijo oziroma arhiv objav in celotnega profila (fotografije, video vsebine, sporočila,

Še več o dobri varnostni kopiji najdete tudi na portalu MiPi, tudi to, zakaj je naredi »backup« prvo pravilo kibernetske higiene


Nazaj na vse novice