X

Teme

Informacijska pismenost

Spletna interaktivna predstava za osnovnošolce "Ali premalo spim zaradi interneta?"

MiPi partner Safe.si se v okviru letošnje kampanje "Nazaj v šolo," posveča problematiki pomanjkanja spanja zaradi uporabe interneta pri mladostnikih in vabi zainteresirano javnost k prijavam na spletno interaktivno predstavo z naslovom "Ali premalo spim zaradi interneta?", ki bo v petek, 10. novembra 2023, ob 9.10. Namenjena je učenkam in učencem od 6. do 9. razreda osnovnih šol.

Spletna interaktivna predstava za osnovnošolce

Skozi zabavno in kreativno predstavitev se bodo lotili aktualne in pomembne teme, ki se nanaša na mladostnike, in ponudili koristne nasvete o tem, kako si zagotoviti dovolj nočnega počitka ter omejiti moteče dejavnike, kot so mobilni telefoni, internet, sporočila itd, saj študije kažejo, da kar štiri petine slovenskih najstnikov ne spi dovolj.

Znano je, da se ritem spanja pri najstnikih zaradi naravnega razvoja telesa premakne za dve uri naprej v primerjavi z vzorci spanja, ki so jih imeli kot otroci. To jim povzroča težave pri uspavanju zvečer, hkrati pa morajo zjutraj zgodaj vstajati zaradi šolskih obveznosti. Poleg tega pogosto zvečer ali celo pozno ponoči uporabljajo mobilne naprave, kar še podaljšuje budnost in otežuje zdrav spanec.

Spanje je ključnega pomena za zdrav razvoj otrok in mladostnikov. Pomanjkanje spanca lahko negativno vpliva na zdravje, učni uspeh, počutje in povzroča razdražljivost, hiperaktivnost ter nagnjenost k tveganim vedenjem. Zato je pomembno, da mlade ozaveščamo o pomenu spanja ter o posledicah neprespanosti in vplivu uporabe interneta na to.

Vabljeni, da se skupaj z učenci pridružite ogledu predstave. Prenos bo na voljo prek YouTube, povezavo za ogled pa boste prejeli po e-pošti ob prijavi. Posnetek predstave bo na voljo tudi po dogodku na isti povezavi.

Predstava bo vsebovala interaktivne elemente, zato je zaželeno, da je učencem omogočen dostop do spleta prek računalnikov (npr. v računalniški učilnici) ali prek mobilnih telefonov in tablic.


Nazaj na vse novice