X

Teme

Informacijska pismenost

So mlajši upokojenci na spletu spregledani?

17. maja obeležujemo svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. Letos je v  ospredju digitalna tehnologija za starejše in zdravo staranje. Zato bomo tokrat tudi na portalu MiPi pogledali, kako razširjena je uporaba spleta v starejši populaciji in kako hitro ta generacija sledi veščinam poznavanja dela z informacijsko tehnologijo.

Internet po zadnjih podatkih Statističnega urada RS pri nas uporablja 62 odstotkov prebivalstva, starega med 65 in 74 let, medtem ko je povprečje v EU v tej starostni skupini 65 odstotkov. Dnevno je do interneta dostopalo 48 odstotkov prebivalstva iz te starostne skupine, kar je prav tako manj od povprečja EU, ki je znašalo 50 odstotkov. Medtem je 31 odstotkov prebivalcev Slovenije v tej starosti v prvem četrtletju leta 2021 navedlo, da interneta še nikoli niso uporabili, kar je spet nekoliko več od evropskega povprečja, ki je znašalo 28 odstotkov.

Glede veščin podatki Statističnega urada RS kažejo, da je bilo v lanskem letu 45 odstotkov  predstavnikov starostne skupine od 65 do 74 let brez potrebnih veščin in znanja za uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Ta del prebivalstva tako lahko kaj hitro postane žrtev tako imenovanega digitalnega razkoraka, saj ga neuporaba digitalnih tehnologij lahko potisne na obrobje dogajanja v sodobni družbi. Hkrati pa bi ta starostna skupina, pri kateri gre za upokojence, ki uživajo svoja prva leta upokojenskega statusa, lahko predstavljala priložnost za gospodarstvo, v smislu nudenja izdelkov in storitev, ki ustrezajo starejšim in njihovim potrebam.

In v kolikšni meri uporablja ta generacija pametne mobilne telefone?

V prvih treh mesecih lanskega leta je 96 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih med 65 in 74 let, uporabljalo mobilni telefon. Od teh jih je 58 odstotkov uporabljalo pametni telefon. Do leta 2021 je v tej starostni skupini sicer prevladovala uporaba klasičnega mobilnega telefona, ki ima zgolj osnovne funkcije, kot je možnost klicanja in pošiljanja SMS sporočil.

Spomnimo pa, da že velja Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo po 15. juniju letos omogočil koriščenje digitalnih bonov tudi za stare 55 let in več. In sicer, koristili bodo lahko digitalni bon za nakup računalniške opreme po vključitvi v subvencioniran program neformalnega izobraževanja s področja digitalnega opismenjevanja.

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe praznujemo sicer vsako leto 17. maja, vse od leta 1969, kot spomin na podpis prve mednarodne telegrafske konvencije in ustanovitve Mednarodne telegrafske zveze 17. maja 1865. Svet se je od takrat več kot spremenil.

Povzeto po STA in SURS.


Nazaj na vse novice