X

Teme

Informacijska pismenost

Prihaja črni petek 😀 A bodite previdni!

Pred vrati je nakupovalni praznik, črni petek, ki ga trgovci pogosto spremenijo kar v črni vikend ali teden. Ta dan sicer označuje začetek božične nakupovalne sezone in je priljubljen med ljubitelji nakupov, še bolj pa med trgovskimi podjetji. Trgovci in spletne strani se pripravljajo s posebnimi popusti in akcijami, ki privabijo številne kupce, ki iščejo prihranke.

črni petek

Vendar že dolgo je znano, da so lahko te zelo oglaševane akcije le uspešna vaba. Kot opozarja naš partner ZPS, ki tudi aktivnosti trgovcev ob črnem petku že leta spremlja, so lahko  velika znižanja lahko ne le vaba za nepremišljene nakupe, pač pa tudi za promocijo povprečnih izdelkov in za lažno znižanje cen.

Da bi dan popustov izkoristili za nakup kakovostnega izdelka, ki ga v resnici potrebujete, so zato izluščili 10 nasvetov. Pri tem so jim pomagali v belgijski potrošniški organizaciji. Da bi pametno kupovali in te vabe učinkovito prepoznali tudi bralci portala MiPi, jih objavljamo tudi tu:

  1. Naredite si seznam želja
  2. Naročite se na novice
  3. Glejte ceno, ne "popust"
  4. Ne bodite obsedeni z znamko
  5. Spletne ocene izdelkov – kaj je res in kaj ni?
  6. Preberite splošne pogoje
  7. Pozor pri nakupih na spletnih mestih zunaj EU
  8. Pozor – lažne promocije
  9. Obstajajo tudi goljufi
  10. Preverite naročilo

 

Predvsem pa velja biti pozoren na morebitne goljufe. Če se vam ponudba zdi predobra, preveč ugodna ali prelepa, da bi bila resnična, bodite toliko bolj previdni. Povezava v oglasu ali e-pošti za črni petek lahko vodi do lažne spletne strani, ki so jo ustvarili kibernetski kriminalci. Če vnesete svoje osebne podatke ali informacije o plačilu, jih lahko zlorabijo in ukradejo vašo identiteto ali izpraznijo vaš bančni račun. Še posebej bodite pozorni na naslov pošiljatelja sporočila in si oglejte, kam v resnici vodi URL v e-pošti ali oglasu, na kar smo na MiPi portalu že večkrat opozarjali.

Še več o koristnih nasvetih Zveze potrošnikov Slovenije si lahko preberete tu.


Nazaj na vse novice