X

Teme

Informacijska pismenost

Previdno! Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu še naraščajo

Prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije, UL FDV), Uprava kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi ter Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije so 19. septembra 2023, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani organizirali že 13. strokovni posvet o spolnih zlorabah otrok na spletu. Posvet je bil namenjen predvsem organom pregona, sodiščem, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo ter nevladnim organizacijam.

Slovenski in tuji strokovnjaki so poleg zaskrbljujočih praks izpostavili tudi nekatere potencialne rešitve. Opozorili so, da tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu v zadnjih letih naraščajo tako zaradi tehnoloških inovacij kot tudi družbenih kriz, kot je bila pandemija Covid-19. Na srečo pa nova niso samo tveganja, ampak tudi orodja, ki lahko pomagajo. Ključni novi orodji, ki sta na voljo tudi slovenskim uporabnikom in uporabnicam, sta storitvi za preprečevanje in odstranjevanje deljenja posnetkov intimne narave, poimenovani Take It Down (takeitdown.ncmec.org) in StopNCII.org (stopncii.org). Storitvi delujeta tako, da mladostnik s pomočjo aplikacije naloži digitalni odtis intimnega posnetka oziroma fotografije, ki je bil objavljen na spletu ali ga skrbi, da bi lahko bil. Spletna družbena omrežja s pomočjo odtisa ne dovolijo objave spornega posnetka ali ga, če je do objave že prišlo, samodejno odstranijo.

Ne glede na nova in naraščajoča tveganja ostajajo načela, s katerimi lahko starši na ključen način preventivno delujejo, enaka in na nek način preprosta. Najprej je pomembno, da se sami seznanijo s tveganji, ki prežijo na njihove otroke na spletu, in o možnostih za ukrepanje v primeru incidentov. O različnih oblikah e-zlorab smo že pisali tudi na MiPi-ju. Nato naj o tveganjih seznanijo otroke, pri čemer je ključno, da si z njim prizadevajo za odnos zaupanja, pri katerem se bo otrok, če se bo na spletu znašel v stiski, nemudoma obrnil nanje. Če so bili njihovi otroci žrtve kaznivega dejanja, naj obvestijo najbližjo policijsko postajo, saj lahko le s skupnimi prizadevanji pomagamo otrokom, ki se znajdejo v položaju, ko ne najdejo več rešitve.

naslovica priročnika Spletno oko

Na posvetu je bil predstavljen tudi nov priročnik Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu, kjer je predstavljena problematika, nasveti za preventivno delovanje in možni ukrepi ob incidentih. Priročnik je namenjen strokovnim delavkam in delavcem, ki delajo z otroki in mladostniki v šolah, centrih za socialno delo, javnih zavodih in nevladnih organizacijah. Prav tako je lahko uporaben za vse, ki se s problematiko zlorab otrok srečujejo na druge načine, denimo pri pripravi zakonodaje, raziskovalnem delu ali obravnavi kaznivih dejanj.


Nazaj na vse novice