X

Teme

Informacijska pismenost

Prepoznajte fenomen nevarnih izzivov na družabnem omrežju TikTok

Ste danes že objavili kak tiktok? Tako se imenuje kratek videoposnetek, če ste uporabnik TikToka, to zagotovo poznate. Če niste, ste skoraj zagotovo za to družabno omrežje slišali prek drugih medijev ali pa so na TikToku vaši otroci. Gre za spletno platformo, ki je korenito spremenila način gledanja, ustvarjanja, snemanja in javne delitve videoposnetkov. Na TikToku lahko najdemo najrazličnejše, ob njih se uporabniki zabavajo, sproščajo, informirajo, morda učijo plesnih korakov in gibov, kuhanja, komentirajo objave drugih uporabnikov, zbirajo všečke ali kako drugače sodelujejo ter razvijajo svojo kreativno in umetniško žilico. Le kaj bi tu lahko šlo narobe?

moški na vrhu hriba

Neškodljiva zabava ali nevarno izzivanje

Vsebina te sodobne aplikacije, ki je v zadnjih letih postala zelo priljubljena, se sicer resda vrti okoli bolj ali manj neškodljivih, glasbenih ali kako drugače zabavnih posnetkov. Čeravno ti niso nujno problematični, pa vzrok za zaskrbljenost predstavljajo zlasti tiste objave, ki uporabnike izzivajo k opravljanju drznih izzivov, ki so lahko tvegani, otroci in mladostniki pa se želijo z njimi dokazati pred vrstniki. Pogosto so ti izzivi zelo nevarni in ker hitro postanejo viralni, zlahka dosežejo veliko število uporabnikov na različnih koncih sveta.

Večinoma gre za preizkušanje poguma uporabnika, ki svoje sodelovanje v izzivu posname in kasneje videoposnetek deli prek video platform, kot sta TikTok in YouTube. V zameno uporabnik pričakuje všečke drugih uporabnikov, s čimer povečuje svojo prepoznavnost, najpogosteje z namenom samopotrditve, v nekaterih primerih pa tudi zaradi zaslužka.


Otroci so še posebej dojemljivi

Razmislek o posledicah tovrstnih izzivov pogosto spremlja dejavnik mladosti, saj neizkušenost in zaupljivost otrok ter mladostnikov pomembno vpliva na stopnjo zaupanja v tovrstne izzive. V tem življenjskem obdobju je posameznik še posebej nagnjen k tveganemu vedenju. Na mestu je vprašanje, v kolikšni meri so tako otroci in mladi že sposobni trezne presoje glede nevarnosti sodelovanja. Pogosto se jim namreč ti nevarni izzivi vsaj na začetku zdijo zabavni in v njih nevarnosti ne prepoznajo. Mladi se tudi radi primerjajo z drugimi oziroma sami sebi dokazujejo sposobnost premagovanja neprijetnih občutkov. Družbeno priznanje s strani vrstnikov je tako zagotovo eden najpomembnejših motivacijskih dejavnikov. Samo sodelovanje pa je pogosto tudi posledica pritiska vrstnikov ali znak mladostniškega uporništva. Težava nastane pri posnemanju tako nevarnih izzivov, ki lahko predstavljajo resno tveganje za nastanek poškodb, tudi življenjsko ogrožajočih.

Pomni: Ni ga izziva, ki bi predstavljal merilo tvoje vrednosti. Pravi prijatelj te nikoli ne sili v početje stvari, ki lahko resno ogrozijo tvoje zdravje ali celo življenje. Vsak tak izziv se lahko konča s hudimi in trajnimi posledicami, zato dvakrat premisli, preden v njem sodeluješ. Z njim namreč lahko ogroziš tako sebe kot drugega.


Na drugi strani pa velja pozornost nameniti tudi učinkom spremljanja tovrstnih vsebin, četudi posameznik v izzivih ne sodeluje. Nenehna izpostavljenost podobam poškodb, kot so opekline, brazgotine ali krvaveče rane, pomembno vpliva na stopnjo občutljivosti posameznika in spodbuja nezdravo vedenje. Številne raziskave tudi kažejo na naraščajoči trend samopoškodovanja pri mladih. Takšna izpostavljenost je še posebej problematična pri otrocih in mladostnikih s pridruženimi težavami iz njihovega vsakdanjega življenja.   

Kako pomagati?

Pogovarjajte se s svojim otrokom in mladostnikom ter sodelujte pri prepoznavi in oceni tveganja spletnega izziva.

 1. Pogovarjajte se! Tako boste vedeli, kateri so tisti izzivi, ki so trenutno v trendu in se vsakodnevno pojavljajo v komunikaciji otroka z vrstniki.
 2. Ne obsojajte izzivov na vseh področjih in pomagajte zainteresiranim otrokom in mladostnikom najti varne izzive.
 3. Spodbujajte kritično razmišljanje otroka in dvom v videno na spletu. Opozorite ga na tehnološke možnosti potvarjanja vsebine. Pomagajte si z vprašanji, kot so: Ali bi bilo kaj takega v resničnem življenju sploh mogoče? Ali bi početje lahko bilo nevarno? Ali bi to posameznik storil tudi, če se ne bi snemal?
 4. Spodbujajte razmislek in pogovor o vsebinah, ki otroka na spletu vznemirijo. Naj otrok ve, da se lahko vedno obrne na vas.
 5. Vzpodbujajte otroka in krepite njegovo samozavest, le tako se bo uspel upreti pritiskom vrstnikov.

   

 6. Zbujajte otrokovo empatijo do sočloveka in ga opozorite, da tudi zgolj s širjenjem nevarnih izzivov ogrožamo druge.
 7. Obvestite druge starše in šolo, če zaznate kroženje nevarnih izzivov. Absolutno takoj odreagirajte, če zaznate spodbujanje samopoškodovanja, tako da prijavite vsebino ponudniku platforme in poiščite ustrezno pomoč.
 8. Nevarnih izzivov ne delite naprej, saj z javno objavo sodelujete pri njihovem širjenju.  

Izzivom ni videti konca

Priljubljenost posameznih izzivov se hitro spreminja. Domišljija uporabnikov pri ustvarjanju vedno novih in novih pa se zdi brezmejna. Čeprav je TikTok platforma, kjer najpogosteje najdemo tovrstne naloge, pa se ti pojavljajo tudi na drugih mestih, najpogosteje recimo na YouTubu.

V nadaljevanju navajamo nekaj primerov takšnih izzivov, o posledicah katerih pišemo v članku, nikar pa jih ne posnemajte:

 • Dušenje in omedlevica: izziv uporabnikom nalaga zadrževanje diha ali dušenje do omedlevice; gre za izziv, ki lahko pusti zelo različne in tudi precej resne posledice na možganih; ta izziv je tudi že privedel do smrti sodelujočih uporabnikov.
 • Izziv lepljenja ust pred spanjem: to naj bi spodbudilo dihanje skozi nos, ki po mnenju izzivalcev preprečuje smrčanje in pripomore k boljšemu spanju, v resnici pa lahko, nasprotno, povzroči težave z dihanjem.
 • Izziv s cimetom: uporabnikom nalaga, da v eni minuti pogoltnejo žlico mletega cimeta brez vode; uživanje cimeta pa razdraži grlo in pljuča in jih lahko celo poškoduje, pride pa lahko tudi do zadušitve.
 • Piljenje zob: to nevarno početje, pri katerem si uporabnik za lepši nasmeh s pilico za nohte pili sprednje zobe, lahko privede do tega, da si posameznik lahko resno poškoduje zobno sklenino z različnimi posledicami za zdravje.
 • Izziv soli in ledu: naloga uporabniku nalaga, da se posname ob tem, ko si na kožo posuje sol in nato na istem mestu čim dlje drži kocko ledu; poleg bolečin lahko takšno početje privede do ozeblin, opeklin in žuljev ter na koži pusti trajne posledice.


Preberite še:


Nazaj na vse novice