X

Teme

Informacijska pismenost

Počitnic še ni konec, pazljivost pri uporabi telefonov naj še velja

Šolskih počitnic še ni konec in večina mladih, upamo na portalu MiPi, ne glede na naravno nesrečo, ki je prizadela velik del države, preživlja enega najlepših obdobij v letu, poletne počitnice. Da pa brezskrbni dnevi zaradi vseprisotnih telefonov in s tem kamer, fotoaparatov, ne bi povzročili razlogov za zaskrbljenost, v Mipi-ju opozarjamo na koristne nasvete, ki jih je pripravil Safe.si. To pa zato, da si z uporabo telefona ali računalnika ne pokvarite počitnic!

selfie

Fotografiranje in snemanje

Selfijev, všečkov, fotografij, tega je na dopustu in pri druženju res veliko. A preden stisnemo »Pošlji«, »Deli« ali »Objavi« velja premisliti, ali delitev oziroma objava ne bo naredila škode nekomu na fotografiji ali morda celo sebi. Nekateri posnetki so danes morda smešni in zabavni, enkrat v prihodnosti pa ne bodo več in bodo nam morda celo škodovali.

Seksting in ljubezen

Morda te fant ali dekle prosi za bolj intimno fotografijo, ali pa razmišljaš o pošiljanju take fotografije, ker sebi ljubi osebi zaupaš. Safe.si pa svetuje, da tega ne storiš. Zakaj? Trenutno se imata zelo rada in si zaupata, a kaj, če se bo tvoja zveza končala, oseba, ki ti danes pomeni vse na svetu pa se ti bo takrat maščevala tako, da bo tvojo sliko delila z drugimi ali celo javno objavila? To sicer lahko stori, čeprav sta še vedno v zvezi. Če se to zgodi, takoj začni ukrepati.

Še posebej pa je treba biti previden, če se zaljubiš v nekoga, ki ga spoznaš samo prek interneta, na katerem od družabnih omrežij. Če te začne nagovarjati, da mu pošlji svoje gole fotografije, ali pa da se sleči pred kamero, gre zagotovo za prevaranta, katerega namen je, da pridobi fotografije ali posnetek, potem te pa izsiljuje za še več posnetkov ali pa denar. Na koga se v takih primerih obrniti po pomoč, smo tudi na portali MiPi že večkrat pisali.

Prijaznost na internetu

Ali smo na internetu prijazni ali ne, je odvisno od nas samih, a naše objave in komentarji o nas povedo zelo veliko. Zato pomisli, preden stisneš gumb »Objavi« ali »Pošlji«. Uporabniki imamo velik vpliv na to, ali bo internet prijazen ali ne.

Ne obremenjuj se, če nisi kot drugi

Na družabnih omrežjih vsi objavljajo čim lepše posnetke, da o sebi ustvarjajo idealno podobo srečnega življenja. Gre za prikrito, pogosto tudi zlagano podoba, resnica pa je, da vse ljudi občasno boli glava, se ne počutijo dobro, dobijo mozolj, dva ali celo več, so slabe volje, utrujeni itd. Že z uporabo različnih filtrov lahko vsakdo naredi boljšo sliko sebe. Ampak to ni prava podoba, temveč zlagana podoba.

Daj na off«

In nenazadnje, preprosto odloži telefon, pojdi v naravo in se druži s prijatelji.

Še več informacij pa najdete tukaj.

 


Nazaj na vse novice