X

Teme

Informacijska pismenost

Nasveti za spletno zasebnost

Ali bi podatke o bančnemu računu, gesla, domače naslov, delili z ljudmi, ki jih srečate na ulici? Ne? Zakaj bi jih torej delili na spletu? Objavljajmo nekaj nasvetov za boljšo zaščito naše zasebnosti na spletu, ki jih je zbrala EAVI, Evropsko združenje za interese gledalcev) vključno s poučno infografiko.

napotki za online zasebnost

Spletna zasebnost se nanaša na to, koliko naših osebnih, finančnih in podatkov o brskanju, ostane zasebnih, medtem ko smo na svetovnem spletu.

EAVI priporoča dobro zaščito vaših računov, z močnimi gesli in dvo-stopenjsko avtentifikacijo. Zaradi možnih phishing napadov, ki so najuspešnejša strategija kibernetskih napadalcev, priporočajo uporabo zaščitenih aplikacij za klepete, ki uporabljajo celovito enkripcijo, torej šifriranje, kar je znanost in prava umetnost zaščite podatkov pred nepovabljenimi očmi in ušesi.

Pomembno je tudi, da si v brskalnikih izklopimo personalizirane oglase, oglase po meri naših iskanj, na mobilnih napravah več uporabljamo brskalnik in izbrišemo namenske aplikacije, ki niso nujne, saj imajo te dostop do veliko različnih informacij na našem telefonu.


Nazaj na vse novice