X

Teme

Informacijska pismenost

MiPi osvetljuje: temni vzorci

Ste že imeli tako srečo, da vam je uspelo tik pred potekom akcije, v zadnjih minutah, v spletni trgovini kupiti izdelek po neverjetni ceni? Pa je bila posredi sreča ali za njo stoji marketinški trik spletnega ponudnika?

slika ekrana in roke

Spletne strani z namenom povečanja prodaje čedalje pogosteje uporabljajo temne vzorce (angleško dark patterns). Gre za uporabniške vmesnike, ki temeljijo na proučevanju nakupovalnih navad potrošnikov. S pridobljenimi podatki spletne trgovine vplivajo na nezavedne odločitve uporabnikov in na njihovo nakupno vedenje. Pri tem gre za načrtno zavajanje uporabnikov z namenom sprejemanja odločitev, ki niso v skladu z njihovimi željami, na primer nakup nepotrebnih izdelkov ali najem storitev, razkrivanje osebnih podatkov, soglašanje z različnimi pogoji, sklepanje naročnin. Če bi uporabnik imel na voljo vse informacije o določeni izbiri ali bi mu bile predstavljene alternative, bi se mogoče odločil drugače.

Najpogostejši primeri manipuliranja:

⇒ spletna trgovina brez dovoljenja uporabnika v košarico doda izdelek, ki je navadno promoviran kot ugodnost

⇒ tik pred zaključkom nakupa, po vnosu vseh podatkov za dostavo in plačilo ter po strinjanju s pogoji, se razkrijejo dodatni stroški (stroški pakiranja, provizije, dodatni stroški dostave)

⇒ prikrite ponavljajoče naročnine in zapleteni postopki odjave

⇒ lažen odštevalnik časa, ki je na voljo za nakup izdelka (odštevalnik se po izteku časa ponastavi)

⇒ posebni vizualni učinki za pritegnitev ali odvračanje pozornosti kupca

⇒ primerjava cen oziroma ugodnosti z najdražjo možnostjo

⇒ predstavljena lažna nizka zaloga oziroma lažno veliko povpraševanje po tem izdelku (na primer po tej ceni na voljo samo še dva izdelka)

⇒ ob izdelku predstavljene lažne aktivnosti drugih uporabnikov (na primer ta izdelek je v zadnji uri kupilo deset uporabnikov; ta izdelek si trenutno ogleduje pet uporabnikov)

⇒ lažna priporočila in ocene uporabnikov

Tudi na slovenskih spletnih straneh so temni vzorci vse pogosteje prisotni. Najpogosteje v obliki odštevanja časa do izteka ponudbe, lažnih priporočil drugih kupcev, sporočil o majhni zalogi izdelkov lažnih priporočil in ocen uporabnikov. Prodajalci prilagajajo manipulativne prakse v obliki temnih vzorcev tudi glede na elektronsko napravo (pametni telefon, tablica, računalnik), s katere uporabnik kupuje njihove izdelke. Če na primer kupec izbira izdelke na mobilnem telefonu, to pomeni, da kupuje v naglici in bo izdelek kupil do konca dneva, saj je izkušnja nakupovanja na manjših napravah manj prijetna kot nakupovanje na večjih zaslonih. Ker je stopnja zaupanja v mnenje drugih uporabnikov višja od stopnje zaupanja v promocijo podjetja, se prodajalci čedalje bolj poslužujejo tudi lažnih pozitivnih ocen in priporočil drugih uporabnikov.

Medijska in informacijska pismenost kot rešitev

Večina uporabnikov se temnih vzorcev ne zaveda oziroma ne zna prepoznati manipulativnih sporočil in nezavedno podleže njihovemu vplivu. Za tovrstne vplive so bolj dovzetni zlasti otroci, starejši, pa tudi posamezniki z nižjimi dohodki. Nasprotno pa medijsko in informacijsko pismen posameznik učinkoviteje prepozna pasti temnih vzorcev. Opolnomočen uporabnik zna prepoznati manipulativne prakse na spletnih straneh, se jim izogniti ali pa vsaj zmanjšati njihove posledice. V prvi vrsti pa se moramo zavedati, da so navadno interesi spletnih ponudnikov drugačni od interesov uporabnikov in se s tem zavedanjem podati na splet.

MiPi svetuje: Beri MiPi in vedel boš več.

 

Viri:


Nazaj na vse novice