X

Teme

Informacijska pismenost

Lani je bilo v Sloveniji najvišje število investicijskih prevar doslej, izrazit je tudi porast smishing napadov

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je objavil poročilo o kibernetskih incidentih v  letu 2023. Številke Si-CERTA, ki opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih, potrjujejo vtis, ki je nastal v javnosti, da je kibernetskih incidentov vse več, da so tudi vse odmevnejši in da bo do to tudi v prihodnje eno od področij, ki bo zahtevalo pozornost celotne družbe.

Lani so našteli kar 4280 kibernetskih incidentov, kar je 4 % več kot leta 2022, ko so našteli 4123 prijavljenih kibernetskih incidentov. Med kibernetskimi grožnjami, ki pretijo fizičnim osebam, prednjačijo kriptoprevare. Obravnavali so namreč doslej najvišje število investicijskih prevar, ko so žrtve na različne načine zvabljali v lažne investicije v kriptovalute. Takih primerov so imeli 149, leto prej pa 89. Najvišje oškodovanje pri taki prevari je znašalo 140.000 €, povprečna škoda oziroma izguba denarja pa kar 40.000 €.

Lani 1610 smishing napadov, leto prej 1221

Izrazit je tudi porast Smishinga ali potvorjenih SMS-sporočil, kar smo tudi na portalu MiPi večkrat opisovali, ko želijo goljufi pod krinko logističnih podjetij, dostavnih služb ali bank izvabiti finančne podatke uporabnikov. Takih sporočil, ki ribarijo za finančnimi podatki, je bilo lani kar 1610, leto prej so jih SI-CERTU prijavili 1221, še prej pa pol manj, 765. SMS sporočila in aplikacije za hitro sporočanje so tako postala vstopna točka za napadalce.

Podjetja pa so še vedno tarča poskusov direktorske prevare in napadov z vrivanjem v poslovno komunikacijo, kjer je glavni cilj napadalcev preusmeriti nakazilo na drug bančni račun.

Izpostaviti gre smishing napade, ki so jih poleti leta 2023 pripeljali do aretacij storilcev, ki so z uporabo predplačniških SIM kartic pošiljali povezave na lažna NLB Pay spletna mesta. Podrobnejša vsebina je v članku na povezavi.

 

Pregled statistike kibernetskih incidentov se nahaja v povezavi.  


Nazaj na vse novice