X

Teme

Informacijska pismenost

Kako ugotovite, kaj na disku ali USB ključku zaseda največ prostora?

Vsi kopičimo podatke in na disk shranjujemo dokumente, fotografije in posnetke. Zato je dobro poznati tudi programe, ki vam odgovorijo na vprašanje: kaj zaseda toliko kapacitete na disku, da sistem javlja, da je disk ali USB ključek poln in obarvan rdeče?

zasedenost C diska

Na portalu MiPi vas tokrat vodimo skozi postopek ugotavljanja kam je izginila vsa prosta kapaciteta in kje se skrivajo datoteke, ki so zavzele največ prostora na vašem disku.

Pomagamo si lahko s preverjenim odprtokodnim (OpenSource) orodjem WinDirStat, ki je še zmeraj na voljo brezplačno na https://windirstat.net. Ko ga odprete, izberete, kateri pogon želite, da analizira vaš disk, kot opisuje slika.

izbira pogona

navodila za analizo

Ob tem se aktivira animacija "pacman", a strah, da bi datoteke izginile, je odveč, to je namreč le prikaz katero mapo orodje analizira, pregled diska pa utegne trajati več minut.

disk

Ko bo orodje analizo končalo, bo viden grafični prikaz največjih datotek, posamezni tipi datotek bodo razvrščeni po barvah. Večji kot je kvadrat, večja je datoteka, ki zaseda disk. Ob kliku nanjo se pokaže drevo, kar omogoča boljšo predstavo tega, za katero datoteko gre.

slika diska

Več kvadratkov na sliki skupaj pomeni, da je vsebina v isti mapi.

primer slike diska

Če želite, je možno vklopiti tudi možnost, da en kvadrat prikaže še nezasedeno kapaciteto na disku in tako lahko ocenimo, koliko je na njem še dejansko prostora. Ta možnost je dobrodošla pri oceni, koliko prostora na disku bo sprostil izbris določene datoteke ali mape.

disk

In kako se lotimo brisanja odvečne vsebine?

Najbolje je, da mape ali datoteke brišemo kar v tem programu, saj bomo tako lahko sproti spremljali osvežen prikaz kapacitete diska. Označimo in izberemo, kot je prikazano v sliki.

disk

Podobna orodja obstajajo tudi za uporabnike Linuxa, to so na primer KDirStat ter QDirStat, za Appel pa Disk Inventory X ali GrandPerspective.


Nazaj na vse novice