X

Teme

Informacijska pismenost

Informacijski pooblaščenec RS pravi: »Moji podatki, moja stvar«

Ali bi delili svoje osebne podatke s podjetji? Pa jih, hočeš nočeš. Z uporabo tehnologije kot so pametne mobilne naprave, igrice in družbena omrežja, delimo veliko svojih podatkov ne le s prijatelji in znanci, temveč tudi s podjetji, ki naprave, aplikacije in igrice, ki jih uporabljamo, izdelujejo.

Da bi vedeli več, kako svoje osebne podatke varovati, je Informacijski pooblaščenec RS na svoji spletni strani objavil priročnike o varstvu osebnih podatkov, prilagojene različnim starostnim skupinam, in sicer, za:

- najstnike (»Moji podatki, moja stvar«); 

- za delovno aktivne (»Kako so moji podatki varovani v delovnem razmerju?«) in

- za starejše (»Vi odločate o svojih podatkih«).

Informacijski pooblaščenec je priročnike pripravil v okviru projekta iDecide, katerega namen je dvigovanje zavedanja o varstvu osebnih podatkov in je financiran s strani Evropske komisije.

Priročniki z mnogimi primeri in privlačnim slikovnim gradivom ponazorijo vse, kar je potrebno vedeti o varstvu osebnih podatkov.

Kratek letak ali »plonkceglc«, ki na kratko povzame bistvo varstva osebnih podatkov in ga je Informacijski pooblaščenec pripravil posebej za mlade

Poleg tega so tematike iz priročnikov podrobneje predstavljene tudi v video predavanjih, ki so dostopna na: https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/projekti/idecide. Posnetki predavanj so prosto dostopni in jih je mogoče uporabiti tudi v izobraževalne namene.

Vse pomembne in aktualne informacije s področja varstva osebnih podatkov lahko najdete na spletnih straneh Informacijskega pooblaščenca in sicer na spletni strani www.ip-rs.si, na spletni strani www.upravljavec.si, ki je namenjena organizacijam, ki obdelujejo osebne podatke in na spletni strani www.tiodlocas.si, ki je namenjena posameznikom.

Vir: Informacijski pooblaščenec RS


Nazaj na vse novice